Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légierő speciális képességeivel ismerkedtek

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2008. április 10. 10:25

A vártnál is nagyobb érdeklődés mellett rendezték meg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó alakulatoknál szolgáló vezénylő zászlósok szakmai napját április 8-án, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Ennek egyik oka az volt, hogy első ízben szerveztek ilyen jellegű találkozót. A kollégák mindennapi munkája iránti fokozott figyelemnek köszönhető, hogy félszáz résztvevője volt a látogatásnak.

A vezénylő zászlósok havi rendszerességgel vesznek részt egyeztetéseken, tanácskozásokon, ám a Helikopter Bázisra azért érkeztek, hogy megismerkedjenek a légierő egyik alakulatának tevékenységével, a fegyvernem sajátosságaival. A szóbeli tájékoztatót követően megnézték a helikoptereket feladat-végrehajtás közben, a hangárokban folytatott szerelő munkát, ismerkedtek a Repülőműszaki Oktatásbiztosító Központ tevékenységével.

A szakmai nap végén a résztvevők megtekintették a Repülőmúzeumot.
A nap során nem csak betekintettek a tiszthelyettesi állomány munkájába, hanem ezen keresztül megismerhették azokat a magas követelményeket, amelyeknek meg kell felelnie a műszakiaknak vagy a szerelőknek. Érthetővé vált a más területen szolgálók számára is, miért fontos a felkészült utánpótlás biztosításában, a jelenleginél hosszabb, két éves repülőműszaki tiszthelyettes képzés.

– Nem általános katonai tevékenységekre voltak kíváncsiak, hanem a fegyvernemi specifikumokra – tájékoztatott Turzai Zsolt zászlós, a Helikopter Bázis vezénylő zászlósa. – A rendszerrajzokon és a valóságban is láthatták, milyen bonyolult elektronikai hálózata, műszaki szerkezete van egy helikopternek, ebből következően milyen tudással kell, hogy rendelkezzen a műszaki állomány.