Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák erejének titka a kettlebell

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. április 10. 10:30

A kettlebellnek nevezett sporteszköz nem más, mint egy fogantyúval ellátott ágyúgolyó. Ez a több mint 100 éves múltra visszatekintő orosz találmány minden egyszerűsége ellenére világméretű ismertségre tett szert. Ennek segítségével képezték az orosz különleges erőket, akik mind erőben, mind állóképességben óriási eredményeket értek el, és sokáig verhetetlenek voltak az olimpiákon.

A XX. században a szovjet tudomány igazolta azt, amit az orosz erőemberek már régóta tudtak: a kettlebell az egyik legjobb eszköz az átfogó fizikai erőnlét fejlesztéséhez. Voropajev 1983-ban végzett egy felmérést a főiskolások két csoportja között. A vizsgált gyakorlatok voltak a 100 m sprint, 1 km futás, távolugrás álló helyzetből, és a húzódzkodás. Az egyik csoport ezekre a gyakorlatokra edzett, míg a másik csak kettlebellezett. A végeredmény meglepő volt: a kettlebell-csoport mindenütt jobb teljesítmény ért el!

A kettlebellek súlyát a hagyományos orosz mértékegységben, „pud"-ban mérik. Egy pud 16 kg-nak felel meg, ami egy átlagos kezdő férfi számára megfelelő méret. Az orosz különleges erőknél a másfél pudos, azaz 24 kg-os az átlagos méret, a haladók pedig a „duplát", azaz a 32 kg-ost használják. Természetesen ennél nagyobb méret is létezik, például Jurij Vaszlov, az orosz súlyemelő világbajnok 56 kg-os kettlebellel dolgozott.

A kettlebell hazánkban is egyre nagyobb teret hódít: az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái rendszeresen alkalmazzák edzéseik folyamán. Ha valaki húsz percet intenzíven kettlebellezik, egy másfél órás kondicionálótermi edzést tud kiváltani vele; sőt mindemellett, hogy időt takarít meg, nagyobb az edzés hatékonysága is. Ez különösen fontos tényező egy misszióban, ezért vannak, aki

1595875231
k Afganisztánba is magukkal vitték a kettlebelljeiket, hogy folytatni tudják erőállóképességük növelését, illetve szintentartását, valamint másokkal is meg tudják ismerteti ezt a sporteszközt.

„A jó fizikai állóképesség minden katona számára fontos, kiemelten a harcoló alakulatok esetében A jó állóképesség szükséges a harcban, a manőverekhez, a harctéri körülmények, illetve a sebesülések elviseléséhez. Ezért is fontos az erőnlét fenntartása a missziókban. A kettlebell amellett, hogy rendkívül hatékonyan erősít, jó hatással van az egészségre is. A ballisztikus és a statikus gyakorlatok erősítik a keringést, és az izmok arányos fejlesztésével hozzájárulnak a tartáshibák kezeléséhez is" – mondta Bakos Péter főtörzsőrmester.

Mindemellett nem lehet elhanyagolni a sport szabadidős és közösségformáló szerepét sem. Az afganisztáni MH PRT táborában egy jól felszerelt kondicionálóterem és egy sportpálya áll a katonák rendelkezésére. A katonai feladatok függvényében sportversenyek kerülnek lebonyolításra „PRT Open" néven, ahol öt versenyszámban indulhatnak a résztvevők: lehet nevezni csocsó bajnokságra, lábtenisz versenyre, röplabdára, futballmérkőzésre, és gépjárműhúzásra.

Minden embernek szüksége van a napi mozgásra, mert a test, a lélek és a szellem har-móniája csak így valósulhat meg. A napi fizikai fáradtság ellensúlyozza a szellemi fáradtságot, továbbá az ezzel egybekötött közös játék vagy edzés üdítőleg hat az ember lelkére.