Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legnagyobb különleges műveleti erőket alkalmazó gyakorlatra készülnek

Szöveg: Láda Mónika |  2009. július 11. 8:27

Split adott otthont a Jackal Stone 09. (JS09) Nemzetközi Különleges Műveleti Gyakorlat záró tervező konferenciájának. A hétfői megnyitón a főszervező Egyesült Államok és a házigazda Horvátország mellett Albánia, Litvánia, Macedónia, Lengyelország, Románia, Svédország, Ukrajna és Magyarország vettek részt.

A magyar delegáció gerincét a MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj adta, és a zászlóaljtól kerül majd ki a gyakorlatra kiutazó állomány többsége is.

A magyar katonák több munkacsoportban dolgoztak a konferencián, és szakértelmükkel nagyban hozzájárultak a gyakorlat sikeres tervezéséhez.
Minden idők legnagyobb létszámú különleges műveleti erőket alkalmazó nemzetközi gyakorlata lesz a JS09, hiszen közel 1500 fő részvételével valósul meg – mondta Porkoláb Imre alezredes, a szolnoki különleges műveleti zászlóalj parancsnoka.

Horvátország 2009. április 1-jén csatlakozott a NATO-hoz. Katonai és politikai vezetése felismerte, hogy az új típusú, aszimmetrikus biztonsági kihívások katonai válaszlépéseket is igényelnek. A közelmúlt műveleti tapasztalatai is bebizonyították, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni világméretű küzdelemben a különleges műveleti erők felépítésüknél és szervezetüknél fogva költségkímélő módszerekkel tudnak hatékonyan fellépni.

A JS 09 gyakorlaton a magyar különleges műveleti katonák a nemzetközi környezetben egy nemzetközi terrorhálózatot figyelnek meg Horvátország területén, együttműködnek a különböző nemzeti ügynökségekkel, valamint egy terrorhálózat összehangolt nemzetközi akcióval történő semlegesítését modellezik.
Ausztria, Spanyolország és Norvégia megfigyelőként vesz részt a gyakorlaton.

A hétfőtől péntekig tartó záró tervező konferencia péntek délben véget ért, és pontot tett az előkészítő munkák végére. A több nemzetet érintő komoly tervező munka levezetéseként a házigazda horvát fél vendégül látta a konferencia állományát egy délutáni hajókirándulásra Brac szigetére.