Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatályban van a kalinyingrádi rakétatelepítési terv

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 11. 8:33

Káros és értelmetlen az amerikai rakétavédelmi pajzs kelet-európai kiterjesztése – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök a G8 országcsoport olaszországi csúcstalálkozója alkalmával. Felhívta a figyelmet arra is, hogy válaszintézkedésként továbbra is hatályban van az Iszkander rakéták kalinyingradi telepítésének terve.

Hozzátette, hogy az amerikai rákétatelepítési terv “mindenkit csak idegesít". Az orosz elnök tavaly novemberben jelentette be, hogy Oroszország rövid hatótávolságú Iszkander rakétákat telepít a Lengyelországgal határos kalinyingradi körzetben, amennyiben amerikai rakéták jelennek meg határai közelében. Medvegyev reményét fejezte ki, hogy Washington felülvizsgálja döntését.

Arra figyelmeztetett, hogy a kelet-európai rakétatelepítéshez való amerikai ragaszkodás akadályozhatja a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről tervezett kétoldalú megállapodást.

A l’aquilai sajtóértekezleten Medvegyev érintette a grúziai kérdéskört is. Kijelentette, hogy Oroszország visszavonja az ENSZ abháziai megfigyelői missziójának folytatására kimondott vétóját, amennyiben a szervezet pragmatikusabban közelíti meg a kérdést. Közölte, hogy a térségbeli missziók hasznosak, tulajdonképpen senkinek sincs kifogása ellenük, de az ENSZ-nek figyelembe kell vennie a valós helyzetet, s nem kelthet olyan látszatot, mintha a két szakadár grúz területen nem változott volna semmi.

Pénteken mintegy ötezer ember – a város lakói és hozzájuk csatlakozó antiglobalista tüntetők – szigorú biztonsági intézkedések mellett békés felvonulást rendeztek a földrengés sújtotta L’Aquila külvárosaiban és a környékbeli falvakban, tiltakozva a globalizáció ellen, s ellenezve az értekezlet megtartását a városban. A tiltakozók kommunista vörös zászlókat lengettek, egyesek pólóin az Egyesült Államok megsemmisítését hirdető feliratok voltak láthatók. A közel háromórás menetelés békés volt, bár a végén feszültté vált a légkör, miután egyes tüntetők műanyag palackokkal dobálták meg a rendőröket, mert azok nem engedték tovább őket a város történelmi központja, a csúcstalálkozó színhelye felé.