Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülő robotkolibri a jövő szuperfegyvere

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 11. 8:36

Az amerikai Aerovironment nyerte el az amerikai hadsereg érdeklődési körébe tartozó Nano AirVehicle (NAV) 2,1 millió dolláros szerződést a repülő robotok további fejlesztésére. A cég most jelentette be a mini robot repülését, amely mint egy kolibri repül és lebeg, miközben szárnyaival csapkod.

A bejelentéssel egyidejűleg egy videót is közzétettek a robot kolibri tesztrepüléséről.

Az Aerovironment véleményese szerint ez az első olyan, csapkodó szárnyakkal ellátott robot, amely kontrollált repülést képes végrehajtani önálló energiaforrással, miközben a szárnyakat a haladáshoz és az irányításhoz használja.

A NAV a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegének egyik fő projektje. A DARPA egyik képviselője, dr. Todd Hylton szerint képesek a robotmadár súlyát 10 grammra csökkenteni, miközben maximális mérete 7,5 cm.

Az amerikai kormány követelményei szerint a miniatürizált gépnek 10 m/sec sebességgel kell tudnia repülnie, valamint a jelenleginél csendesebbé kell válnia.

A DARPA a kolibriket titkos városi műveletek során kívánja bevetni a jövőben épületen belül és kívül egyaránt. Az elképzelések szerint képesek lesznek videojeleket továbbítani az akár egy kilométerre lévő vezérlőegységhez. Nem elképzelhetetlen, hogy minimalizált lehallgató eszközöket is elhelyeznek a robot kolibrin.

Ma még nem tisztázott, hogy a miniatürizált madár (NAV) milyen tekintetben jobb, mint egy apró helikopter, mint például a norvég PD-100 Black Hornet.

Címkékhelikopter