Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több gépet veszítettek az oroszok a bevallottnál

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 11. 8:40

Az angol nyelven megjelenő orosz újság, a Moscow Defence Brief publikált a közelmúltban egy olyan anyagot, amelyben arról írnak, hogy Dél-Oszétiában a hivatalosan közölt négy repülőgéppel szemben hat repülőgépet veszített el az orosz légierő, melynek minimum felét az orosz légvédelmi egységek lőtték le.

Az orosz vezérkar adatai szerint Oroszország a háború öt napja alatt négy repülőgépet veszített el – három Szu-25 típusú csatarepülőgépet és egy Tu-22M3 bombázót. Ugyanakkor, mint az a publikációban megjelent, lelőttek két Szu-24M típusú frontbombázó repülőgépet is.

A megjelent anyagban megnevezik az összes lelőtt repülőgép személyzetének nevét, valamint azokat a helyeket ahol a repülőgépek lezuhantak.

Az írás kiemeli azt a tényt, hogy a hat repülőgépből kettőt Grúzia semmisített meg, további hármat az orosz légvédelem lőtt le, még a hatodik gép megsemmisülésének körülményei nem tisztázottak. Szintén megerősítették azokat az információkat, miszerint több Szu-25 csatarepülőgépet eltaláltak, de sikerült visszatérniük a bázisra.

Az írás szerzője katonai forrásokra, valamint a tömegtájékoztató eszközökben megjelent adatokra hivatkozva kijelenti, hogy a koordináció teljes hiánya miatt az orosz légierő és a szárazföldi erők „teljesen eltérő háborút folytattak". A publikáció szerint információ hiányában az orosz és oszét katonák gyakran azonosították az orosz repülőgépeket grúzként és nyitottak rá tüzet.

„Az orosz repülőgép-vezetők nem rendelkeztek pontos információkkal a szárazföldi helyzetről, felderítő adatokat pontatlanul és késedelmesen kaptak, amikor megkezdődtek a harcok … nem voltak adataik a grúz légierő erejéről és felépítéséről" – áll az írásban.

A Dél-Oszétiában zajló háború befejezése után röviddel nyugati szakértők az orosz hadsereget „papír tigrisnek" nevezték. A nyugati elemzők kutatásai a háborúval kapcsolatban rámutattak arra, hogy az orosz hadsereg nem felel meg a korszerű követelményeknek, rosszul szervezett és rengeteg hiányossággal küzd.