Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õfelsége hadiflottájának legnagyobb gigászát építik

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 11. 8:42

Július 7-én, a Govan városában található BVT Surface Fleet hajógyárban megtörtént az első acéldarab ünnepélyes kivágása, amely a királyi haditengerészet számára épülő repülőgép-hordozóba kerül beépítésre: ez a királyi flotta történetének legnagyobb hajója lesz.

Hosszútávon a HMS Queen Elizabeth, a HMS Prince of Wales repülőgép-hordozók, az F-35 Joint Strike Fighter vadászrepülőgépek és a Type 45 osztályú rombolók fogják alkotni Nagy-Britannia jövőbeni haditengerészetének és légierejének alapjait, a világ bármely pontján.

Quentin Davies védelmi fejlesztésekért felelős miniszter azt mondta: „A védelmi minisztérium elkötelezett a hadsereg jelenlegi és jövőbeni hadműveleteinek modern, sokoldalú eszközökkel történő biztosítására. Egy történelmi eseménynek vagyunk részesei itt Govanban. Nem szabad elfeledkeznünk azokról, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a nemzeti projekt sikeres legyen."

1595889057
 

A repülőgép-hordozó építése jót tesz a brit gazdaságnak is, hiszen új munkahelyeket teremt, és több éven keresztül biztosít sokak számára biztos megélhetést. A 21 éves Scott Ballingal egyike annak a 70 főnek akiket a hajógyár a hordozó építése kapcsán vett fel, és ő kezeli azt a számítógép vezérlésű lézervágót, amelynek start gombját megnyomta a királyi család tagja, hogy kivágják az első alkotóelemet.

A fejlesztők terve szerint, amelyek között olyan vállalatok találhatók mint a BAE Systems, a Babcock, a Thales és a VT Group a CVF egy közel 65000 tonna vízkiszorítású hordozó lesz, amelynek hossza több mint 250 m, szélessége 70 m. A hajószemélyzet 600 fő, míg a fedélzeten települő repülőerők személyzete 900 fő lesz. A hordozó maximális sebessége 25 csomó, míg gazdaságos sebessége 15 csomó.

A repülőgép-hordozó hangárjában, melynek hossza 155 m, szélessége 33,5 m, magassága 6,7 m és két lifttel rendelkezik egy időben 20 repülőgép tárolható.

Korábban a brit katonai vezetés úgy tervezte, hogy a HMS Queen Elizabeth és a HMS Prince of Wales 2014 és 2016-ban áll szolgálatba a királyi haditengerészet állományába, és az első építését a tervek szerint 2008-ban kellett volna megkezdeni. A dolgok jelenlegi állása szerint az első repülőgép-hordozó 2015-ben, míg a második 2018-ban lép szolgálatba.