Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legsúlyosabb szavak, amelyeket ember kimondhat

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Kormány Gábor, Schöff Gergely |  2024. július 23. 9:47

„A mostani háborús időkben az, aki a haza védelmére esküszik, a legnemesebb ügy szolgálatában áll, és tudja, hogy a mai esküje nemcsak szép szavak, hanem a legsúlyosabb szavak, amelyeket ember kimondhat: életem árán is” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter július 22-én, Budapesten, a többségében májusban és júniusban tartalékos és szerződéses szolgálatot vállaló honvédek ünnepélyes katonai eskütételén.

A honvédelmi miniszter kifejtette, a felsorakozott katonák sok helyről jöttek, sokban különböznek egymástól, „ám tudják, átérzik és megértik, hogy ugyanabban az országban áll az otthonunk, és ezért ez a hely a közös hazánk, amiért érdemes küzdeni, ha kell, harcolni a legvégsőkig”. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy az eskütételnek otthont adó Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulóterén, a nemzeti színű zászló alatt fut össze valamennyiük sorsa, s válnak bajtársakká.

20240722_eap_eskutetel_KG001

A honvédelmi miniszter emlékeztetett, hogy valamennyien egy nemzet részei vagyunk, és szükség esetén meg is kell védenünk azt, ami a miénk. „Mi nem egy ideológia vagy egy világbirodalom háborújának megvívására készülünk. Mi nem harcolunk idegen érdekekért mások háborújában. Mi, ha fegyvert fogunk, az otthonunk és a hazánk, a szabadságunk és az életmódunk, a kultúránk, nyelvünk és vagyonunk, nemzeti érdekeink védelmében fogunk fegyvert” – mondta. Az esküt tett közel 160 honvéd között vannak, akik szerződéses állományban folytatják katonai pályafutásukat, de legtöbben a lakóhelyük közelében működő tartalékos zászlóalj katonájává válnak.

20240722_eap_eskutetel_KG007

„A hivatásosoknak az a dolga, hogy beletanuljanak a bonyolult és drága fegyverrendszerek üzemeltetésébe, ha kell, külföldi missziókba is menjenek. Őket kiegészítve a területvédelmi tartalékosok, a rájuk bízott országrész felkent őrei és hősei. Így nekik, önöknek származási helyük, közösségeik példaképeinek is lenni kell. Minél többet meg kell mutatniuk az egyenruhát a környezetüknek. Becsülettel, helyes erkölcsű életvitellel bizony a szolgálati idő letelte után is, otthon is, a munkahelyen is mindig és mindenütt magyar honvédként elöl kell járniuk” – figyelmeztetett a honvédelmi miniszter, aki megköszönte a honvédek mögött, mellett álló családok szolgálatát is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf végezetül kiemelte: „a békéhez erő kell. A békét megalapozó erő pedig csak elkötelezett embereknek köszönhetően jön létre. Olyan férfiaknak és nőknek köszönhetően, akik hajlandóak fegyverrel a kézben a veszély és a haza közé állni. Olyan férfiaknak és nőknek köszönhetően, akik felkészülnek a feladatukra, és minden időben megteszik, amit meg kell tenniük.”

20240722_EAP_Katonai_eskutetel_Budapest_NKE_SG_027

„Nekünk katonáknak a kötelességeink közül a legfőbb, egyben az egyik legnemesebb: a szülőföld védelme, amelyhez már Önöket is az esküjük köti. Hiszem, hogy csak katonai szolgálattal lehet garantálni, hogy ne csupán szülőföldünk, de szabadságunk is legyen”” – ezt már Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese mondta az ünnepélyes eskütétel alkalmából. Az altábornagy kitért arra is, hogy mi magyarok előrelátással a saját kezünkbe vettük a sorsunkat és a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fejlesztései valódi képességeket adnak a haderőnek, amellyel a Magyar Honvédség a térség meghatározó katonai erejévé válhat.

20240722_EAP_Katonai_eskutetel_Budapest_NKE_SG_046

Az esküt tett állomány nagyobbik része tartalékosként szolgál majd az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Széplaki János 25. Területvédelmi Zászlóalj, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred, az MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred, valamint az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred kötelékében.

„A tartalékos rendszer kiépítése nagyjából 7 évvel ezelőtt kezdődött, és 2024-re eljutottunk arra a szintre, hogy készen állunk egy nagyobb létszámú tartalékos állomány fogadására és kiképzésére – mondta el a honvedelem.hu-nak dr. Drót László dandártábornok, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnoka. „A tartalékos kampány megkezdése óta az érdeklődés rendkívül nagy. Ami pedig külön öröm számunkra, hogy a fiatal korosztály az, amelyik úgy gondolja, hogy valamilyen úton-módon csatlakozni szeretne a tartalékos rendszerhez” – tette hozzá.

A portálunknak nyilatkozó Lőrincz Zoltán József honvéd, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezrednél teljesít majd tartalékos szolgálatot. Ahogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér védelmi ellenőre fogalmaz, mindkét gyerekkori álma teljesült azzal, hogy a repülőtéren dolgozik, és mellette tartalékos katona: „A hazám mindig is szívügyem volt, és a benne lévő emberek is. Tartalékos katonaként segíteni tudok a barátaimnak, a rokonoknak, és az összes állampolgárnak is.”