Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legújabb koszovói képesség

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 3. 6:54

Az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport (Joint Logistic Support Group, JLSG) egy egészen új szervezet a KFOR erők kötelékében. A JLSG törzse Pritina-ban települ a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségében. Az összességében megközelítőleg 400 fős szervezet vezető-beosztású személyei a közelmúltban tartották első konferenciájukat.

Pristinában, a KFOR Film City nevű táborban gyűltek össze a JLSG-be beosztott alegységek parancsnokai, hogy első alkalommal, konferencia keretében tekintsék át a szervezet eddig elért eredményeit és a közeljövő feladatait 2010. március 30-án.
A JLSG állományában található egy szállító század, egy műszaki század, valamint harctéri egészségügyi képesség, illetve RSOM (Reception Staging Onward Movement; Fogadás, Állomásoztatás, Előremozgatás) parancsnokság. Ez utóbbiba ajánlott fel két csoportot – RSOM, valamint a SASU (Staging Area Support Unit; Állomásoztató Terület Támogató Egység) – a Magyar Honvédség a tavalyi év végén összességében 11 fő magyar katonával.

1595899530
 

Az RSOM parancsnokságon 5 fő magyar katona szolgál, Takács Gábor alezredes parancsnoksága alatt, míg a SASU-ban 6 fő dolgozik, Hirling Péter főhadnagy vezetésével.
A JLSG HQ alárendelt alegységei közül a Rigas Fereros táborban települő görög szállító század, a Bondsteelben és Prizrenben található amerikai és német egészségügyi alegység, a Thesszalokiniben állomásozó COMMZ(S) (Communication Zone South, Déli Összeköttetési Körzet) és a magyar felajánlású RSOM parancsnokai vettek részt.
A megjelent vezetőket elsőként Miroslav Kocian dandártábornok, a JLSG parancsnoka köszöntötte, majd Jozef Kuklinski ezredes, a JLSG törzsfőnöke adott általános tájékoztatót a berendelt parancsnoki állomány részére a JLSG feladatrendszeréről, céljairól.
A következő napirendi pontban a parancsnokok jelentettek alegységük felépítéséről, feladatairól, felelősségükről és eddig végrehajtott tevékenységeikről. A meghatározott szempontokon túlmenően, Takács Gábor alezredes, az RSOM parancsnoka jelentésében kiemelte a pristinai katonai repülőtéren végzett PRU (Passenger Reception Unit, Személyi Fogadó Egység) tevékenységét.

A konferencia befejezéseként, interaktív megbeszélés keretében a megjelent parancsnokok áttekintették a JLSG parancsnokság és alárendeltjei közötti információ csere helyzetét, a különböző alegységek képességeit, specialitásait és a JLSG sikeres működését elősegítő lehetőségeket. Koszovóban a biztonsági helyzet javulásával és a hadműveleti területen lévő nemzetközi erők létszámának csökkentésével egyidejűleg a JLSG és azon belül az RSOM szerepének egyre inkább felértékelődik. Ennek oka, hogy a KFOR erők létszámának több lépcsőben történő csökkentése fokozza a tartalék erők hadműveleti területre történő kijuttatásának fontosságát egy esetleges krízishelyzetben.
A konferencia keretében történt információcsere nagyban hozzájárult, hogy az összes szervezeti egység összehangoltan legyen képes feladat végrehajtásra, ha a helyzet úgy kívánja.