Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejezte felkészülését a biztosító szakasz

Szöveg: Láda Mónika |  2010. április 3. 6:36

Zárógyakorlattal fejezte be felkészülését az Afgán Választásokat Biztosító Szakasz (AVBSZ) a dóci lőtéren április 1-jén. A kiképzés februárban kezdődött Hódmezővásárhelyen, a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál 64 fővel. A dandárnál már második alkalommal folyik AVBSZ felkészítés.

Az első szakasz a tavalyi afgán elnökválasztás idején csatlakozva a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 6. és 7. váltásához, részt vett a választások biztonságos lebonyolításában. Ebben az évben ugyancsak szükség van egy AVBSZ szakaszra Afganisztánban, hiszen ebben az évben parlamenti választásokat tartanak.

Bálint László hadnagy, a kiutazó állomány tervezett parancsnoka elmondta, hogy a felkészítés első fázisában a misszióhoz szükséges egyéni általános ismereteket sajátították el.

1595899529
 

A lövészetek mellett a foglalkozások zöme tantermekben zajlott olyan előadókkal, akik már szolgáltak az ázsiai országban. Ezt követte a szakfelkészítés. A lövész beosztásba tervezett katonáknak egészségügyi képzésben kellett részt venniük, mások pedig vezetési gyakorlatokat hajtottak végre és besorolást kaptak BTR harcjárművekre valamint az MBG-270 Mercedes terepjáró személygépjárműre. A géppuskások és a parancsnoki állomány szintén speciális felkészítést kapott.

A kiképzés utolsó fázisa a kötelékfelkészítés volt, melynek része a VIP személy- és konvojkísérés illetve az incidensekre történő gyors reagálás.

A csütörtöki zárógyakorlaton a 3. és 5. számú különleges kötelék lőgyakorlatot hajtotta végre az állomány. Előbbi során egy gépjármű technikai meghibásodása miatt az oszlop megállásra kényszerül. A vezetők elhárítják a hibát, de ezalatt megtámadják a konvojt. Nemcsak a támadó célokat kell azonban leküzdeni, figyelni kell arra is, hogy civil személy ne sérüljön meg. Az 5. számú lőgyakorlat pedig a VIP személy kísérését és támadás esetén tűzzel és füst álcával történő kimentését gyakoroltatja az állománnyal. Az AVBSZ összességében kiváló értékelést kapott a zárógyakorlaton. A döntnökök, akik közelről figyelték a gyakorlatok végrehajtását, olyan tapasztalt tiszthelyettesek voltak, akik márciusban értek vissza a PRT-7. váltásából. Így a legfrissebb missziós tudásukat tudták átadni a kiutazó állománynak.

A szakasz májusban részt vesz a Magyar Honvédség legnagyobb kiképzési rendezvényén, a „Clever Ferret 2010" gyakorlaton, ahol tovább folytatódik a kiképzés és a rajok összekovácsolása.

1595899530