Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás az Afganisztánban szolgáló magyaroknál

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 2. 14:19

Március utolsó napjaiban hivatalos látogatást tett Afganisztánban a magyar honvédelmi miniszter és delegációja, akik találkoztak a jelenleg Pol-e-Khomriban, a magyar PRT-ben dolgozó katonákkal, majd az ISAF Északi Regionális Parancsnokságán és a Nemzeti Támogató Elemben egyéni beosztásban szolgálókkal is.

Március utolsó napjain dr. Boldizsár Gábor ezredes az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnoka fogadta dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert, Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét, Frigyer László mérnök vezérőrnagyot, az MH ÖHP logisztikai erők főnökét, Palásti Ferenc vezérőrnagyot, a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai főosztályvezetőjét, Tarján István dandártábornokot, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójának operatív helyettesét, valamint a kíséretükben érkező újságírókat.

1595899528
 

A delegáció a magyar táborban állománygyűlésen vett részt, ahol a miniszter megköszönte a magyar katonák áldozatos munkáját és beszámolt a további afganisztáni szerepvállalásról, illetve a tervezett csapaterősítések részleteiről. A táborbejáráson Boldizsár Gábor ezredes bemutatta a delegáció tagjainak a meglévő és az új technikai eszközöket, mint például a SUAV pilóta nélküli felderítő-repülőgépet, vagy az MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) COUGAR gépjárműveket.

A küldöttség megkoszorúzta a két elvesztett bajtársunk – Kovács Gyula posztumusz hadnagy és Nemes Krisztián posztumusz őrnagy – tiszteletére emelt kopjafákat, valamint a hősök emlékhelyét.

1595899528
A Pol-e-Khomri program utolsó pontjaként a Szekeres Imre, Tömböl László, Boldizsár Gábor és Tölli István nagykövet, a Külügyminisztérium képviseletében kiküldött tartományi újjáépítési
politikai tanácsadó közösen válaszoltak a megjelent újságírók kérdéseire. Boldizsár Gábor újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a magyar katonák segítségével hidak, egészségügyi létesítmények és iskolák épülnek, a folyók szabályozásával pedig segítenek elkerülni az áradásokat. A parancsnok jónak nevezte a tartományban lévő afgánok és a magyar katonák kapcsolatát. Tölli István elmondta, hogy Baghlanban mostanra hivatalosan is eltűntek a mákültetvények, helyükön gyümölcsültetvények vannak.

Az ISAF Északi Regionális Parancsnokság (RCN) Mazar-e-Sharf-i parancsnokságán a delegáció találkozott a parancsnokságon egyéni beosztásokban, valamint a Nemzeti Támogató Elemben (NSE) szolgáló katonákkal. Ezen a fórumon – a Pol-e-Khomrihoz hasonlóan – Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László vezérezredes tájékoztatta a külszolgálatot teljesítőket az afganisztáni szerepvállalás bővüléséről, a magyar katonai vezetés szándékáról.

Az állománygyűlést követően a magyar küldöttséget fogadta Frank Leidenberger dandártábornok az RCN parancsnoka.

Jelenleg több mint háromszázan szolgálnak a Magyar Honvédség alakulataitól Afganisztánban, a közeljövőben pedig újabb kiképzési, felkészítési és mentorálási feladatot látnak el az afgán légierőnél, egy afgán lövész zászlóaljnál és a békefenntartásban érintett afgán alakulatoknál. Õsztől ismét átveszi a Magyar Honvédség a kabuli nemzetközi repülőtér vezető nemzeti feladatait, a magyarok fogják irányítani a repülőteret. Szerepük kulcsfontosságú a távoli ország stabilizálásában, biztonsági helyzetének javításában, illetve az újjáépítés és fejlesztés támogatásában.

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásával hozzájárul a nemzetközi terrorizmus visszaszorításához, a NATO tagságunkból eredő kötelezettségek teljesítéséhez, a nemzetközi közösségben betöltött elismert szerepünk továbbviteléhez, mindezek által szavatolva Magyarország biztonságát.

1595899528
1595899529
1595899529