Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lemondás nem elég

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 11. 13:30

A thaiföldi miniszterelnöknek az országból való távozását követelték vasárnap Bangkokban az ellenzéki tüntetők, nem elégedve meg immár a korábban is követelt azonnali lemondásával. “Követeljük Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök azonnali lemondását és távozását az országból” – jelentette ki a “vörös ingesek” egyik vezetője.

Az éjszaka egy másik ellenzéki vezető burkoltan felszólította az országban nagy tiszteletnek örvendő uralkodót, Bhumibol Aduljadedzs királyt, hogy avatkozzon közbe a válságban. “Fogja valaki tájékoztatni a királyt arról, hogy ezeket a gyerekeket igazságtalanul, az utca közepén ölték meg?" – tette fel a kérdést.

A 82 éves királyt szeptember óta kórházban ápolják.

A tüntetők és a rendfenntartók előző napi összecsapásaiban 19 ember halt meg, és több mint 800 megsebesült. Ilyen súlyos utcai harcok csaknem húsz éve nem voltak az ázsiai királyságban, pedig az évezred első évtizedének közepe óta egymást követik a belpolitikai válságok, és a thai társadalom mélyen megosztott.

A kormány szóvivője közölte vasárnapi sajtóértekezletén: a rendfenntartó erők utasítást kaptak arra, hogy tartsák magukat távol a tüntetőktől, nehogy még súlyosabbá váljon a helyzet. Közölte, hogy a tüntetők ellen bevetett katonák nem lőttek rájuk éles lőszerrel.

Az előző nap a hadsereg azt mondta, hogy a katonák csak figyelmeztető lövéseket adtak le éles lőszerrel a levegőbe célozva, a tüntetőkre gumilövedékkel lőttek.

A mentők előző nap közölték, hogy a megölt 14 polgári személy többségének halálát éles lőszer okozta.

Egy tudósító szerint vasárnap dél körül nyugalom volt az utcákon, főleg az óvárosban, ahol az előző napi összecsapások zöme történt. Az utcakép azonban csata utáni: tömérdek lőszerhüvely, kő, vértócsa borítja a talajt. Több elhagyott páncélozott katonai járművet látni, vannak, amelyeket felborítottak.

Továbbra is több ezer ellenzéki tartja megszállva azt a bevásárló és idegenforgalmi negyedet a fővárosban, ahol az üzletek kilenc nap óta zárva vannak.

Számos külföldi kormány eltanácsolta állampolgárait attól, hogy Thaiföldre látogasson, pedig az ország népszerű turistacélpont, és az idegenforgalom nagy bevételt hoz az országnak.

A tüntetők egyik táborukban bemutattak egy halom fegyvert, amelyet a katonáktól szereztek meg. A “vörös ingesek" több katonát túszul ejtettek, de már mindegyiket szabadon engedték.