Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a lázadók elleni harc

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 11. 13:32

Csapást mértek a pakisztáni légierő gépei a lázadók rejtekhelyeire Pakisztán északnyugati részén, s legalább tíz feltételezett gerillát öltek meg – közölte egy helyi tisztviselő. Az újabb művelettel folytatták az előző napi támadást: akkor 54 lázadót öltek meg egy stratégiai ellenőrző pontért folyó harcban Bajzoti város térségében.

Vasárnap a lázadók három búvóhelyét rombolták le Sangram térségében.

Mindkét terület a törzsek uralta Orakzai körzetben fekszik, ahol a hadsereg március közepén indított offenzívát a Dél-Vazirisztánból odamenekült tálib fegyveresek kifüstölésére. A katonák nem ütköztek nagy ellenállásba, s eddig mintegy 300 tálibot öltek meg.

Látványos erődemonstrációként a pakisztáni hadsereg szombaton egy hónapos hadgyakorlatot kezdett húszezer katona részvételével az ország délkeleti részén. Az utóbbi két évtized legjelentősebb gyakorlatozásában harckocsizó és tüzérségi csapatok, valamint a légierő alakulatai is részt vesznek.

Az erős katonai nyomás dacára a lázadók északnyugaton nem hagytak fel a támadásokkal. Vasárnap hajnalban fegyveresek csapdába csaltak egy járőrt, egy rendőrt megöltek, kettőt pedig megsebesítettek Mardan városban. Néhány kilométerrel távolabb még egy halott rendőrt találtak, átvágott torokkal.

Az Egyesült Államok a világ egyik legveszélyesebb területének tartja a törzsek uralta pakisztáni területeket, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a vele szövetséges pakisztáni tálibok fellegvárát, amelyet az afganisztáni tálibok is hátországnak használnak.