Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A líbiai felkelők elfoglalták Kadhafi rezidenciáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 24. 6:59

A líbiai felkelők augusztus 23-án kedden elfoglalták a Moammer el-Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes egészét Tripoliban. Kadhafi holléte azonban egyelőre nem ismert: a líbiai vezető nap közben állítólag azt mondta, hogy „haláláig harcolni fog”.

A Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítói korábban arról számoltak be, hogy az ellenállók behatoltak Kadhafi rezidenciájába, és a levegőbe lövöldözve ünnepelték sikerüket. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint a felkelők Kadhafi házába is betörtek.

“Moammer el-Kadhafi Báb el-Azizíja épületegyüttese teljes mértékben a felkelők kezére került, az országot pedig 72 órán belül fel fogjuk szabadítani" – közölte nem sokkal ezt követően Ibrahím Dabbasi líbiai ENSZ-nagykövet.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője korábban sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa kedden irányítása alá vonta Tripoli területének 80 százalékát.

A Kadhafihoz hű fegyveresek eleinte megpróbálták megvédeni az épületegyüttest, de végül feladták az ellenállást. A rezidencia elfoglalásának tényét a felkelők részéről Ahmet Omár Bani ezredes erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek.

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli diplomaták kedden elmondták: nyílt titok, hogy a líbiai műveletek elakadásakor külföldi katonai tanácsadók dolgoztak az észak-afrikai országban a felkelőket segítve és közben belső információkkal látva el a NATO-t. A diplomaták elismerték: a szövetség és közel-keleti partnerei titkos műveleteket folytattak a helyszínen, amelyeket külön kezeltek a NATO-beavatkozástól, mert nem tartoztak szorosan az ENSZ Biztonsági Tanácsától a civilek védelmére kapott felhatalmazáshoz.

Ezek a láthatatlan erők segítettek látványosan átalakítani a szedett-vedett felkelőket a Tripolit elözönlő hadsereggé. Jelenlétükre egyébként elemzők is felfigyeltek, amikor jelezték, hogy a légicsapások idővel egyre pontosabbak lettek, és egyre kisebbek voltak a járulékos veszteségek.

Barak Seener, egy brit kutatóintézet Közel-Kelet-szakértője rámutatott: a felkelők “gyorsan alkalmazkodtak, ami azt jelzi, hogy különleges erők képezték ki őket". Egy amerikai tisztségviselő szerint ebben a katari hadsereg vitte a prímet, hozzá csatlakoztak idővel a francia, olasz és brit katonai tanácsadók.

Meglepetésre, éljenző hívei társaságában bukkant fel és külföldi újságírókkal találkozott Tripoli belvárosában kedd reggel Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi, jóllehet a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadók korábban azt állították, őrizetbe vették az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Kadhafi fiút.

“Azért vagyok itt, hogy cáfoljam a hazugságokat" – így kommentálta a Kadhafi-fiú az elfogásáról és őrizetbe vételéről szóló híreket.