Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-gépek Kadhafi tripoli rezidenciáját bombázzák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 23. 20:31

A NATO harci gépei Moammer el-Kadhafi líbiai vezető tripoli rezidenciáját bombázták keddre virradóra – jelentette az al-Arabíja arab hírtévé a kormányellenes lázadókra hivatkozva. A felkelők elmondták a csatornának, hogy a rezidencia közeléből hallották a légicsapásokat.

A kormányellenes lázadók vasárnap este vonultak be Tripoliba, amelynek nagy részét ellenőrzésük alá vonták. A felkelők szerint a Kadhafi-hű erők kezén a fővárosban csak a líbiai vezető rezidenciája, a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt.

Kadhafi holléte élénk találgatások tárgya. Egy neve elhallgatását kérő diplomata hétfőn mindazonáltal közölte, Kadhafi továbbra is fővárosi rezidenciáján tartózkodik.

A felkelők hétfőn további erősítést küldtek a tengeren át Tripoliba a tőle 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátából. Vasárnap már mintegy kétszáz lázadó érkezett Miszrátából Tripoliba – szintén a tengeren -, hogy csatlakozzon a főváros bevételére készülő ellenzékiekhez.

A Kadhafi-hű erők hétfőn három Scud típusú rakétát lőttek ki a líbiai vezető szülővárosából, Szirtből Miszrátára, de a lövedékek valószínűleg a tengerbe vagy a tengerpartra csapódtak be; sebesültekről és anyagi károkról nem tudni – közölte a NATO Brüsszelben.

CímkékNATOrakéta