Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A limanovai csata évfordulójára emlékeztek Budapesten

Szöveg: T. G. | Fotó: Sándor Zsolt őrnagy |  2021. december 11. 17:01

Budapest XIV. kerületében van egy kis tér, amely a Limanova nevet viseli. A 107 évvel ezelőtti jelentős galíciai osztrák-magyar győzelemre emlékeztet ez a név, amikor a magyar huszárok kemény kézitusában verték vissza a túlerőben lévő orosz támadást, megmentve ezzel a frontvonalat az összeomlástól, Magyarországot pedig az ellenséges csapatok betörésétől.

Limanova  (1)

Egy kis tábla emlékezteti az arra járót minderre, és ilyenkor, a csata évfordulóján szokás - a Honvédelmi Minisztérium, katonai hagyományőrzők, valamint a csatában hősi halált halt Muhr Othmár huszárezredes leszármazottainak részvételével -  megemlékezni és koszorúkat elhelyezni az emléktáblánál.

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár az elmúlt években magára vállalta a nemes hagyományt, amely a tábla évenkénti koszorúzását jelenti.

Az idei megemlékezésen a hagyományőrzők parancsnoka, Babák László ezredes mondott beszédet, majd megkoszorúzták az emléktáblát. A rendezvényen a Honvédelmi Minisztériumot a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztályának főtisztje, dr. Tóth Gergely őrnagy képviselte.

A Ferenciek terén, a ferencesek templomában este fél hétkor szentmisét mondtak a csatában elesett huszárok lelki üdvéért. Ez a hagyomány még a csata túlélőitől, illetve a hősi halottak közvetlen rokonaitól származik, akik egészen az 1960-as évek végéig személyesen is jelen voltak ezeken a miséken.

A szokásos, nagyszabású, több, mint száz katonai hagyományőrzőt megmozgató megemlékezés a csatáról idén is Sopronban lesz, december 12-én, vasárnap.