Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irakba látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2021. december 11. 15:36

Háromnapos iraki látogatáson vett részt a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a látogatás során tárgyalt az iraki hadsereg vezérkari főnökével, valamint ellátogatott a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens bázisára Erbilbe.

Bagdad_MHpk (5)

Bagdadban elsőként Abdul Ameer Rasheed Yar Allah Yousif Al Lami tábornokkal, az iraki hadsereg vezérkari főnökével folytatott megbeszéléseket Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A felek az aktuális biztonságpolitikai kérdések mellett áttekintették a Magyar Honvédség iraki szerepvállalását is.

Az altábornagy kiemelte: Magyarország számára prioritás a nemzetközi terrorizmus elleni hatékony fellépés, amely hozzájárul az illegális migrációt kiváltó problémák kezeléséhez is. Ezért célunk, a művelet- és az állomány biztonságának lehető legmagasabb szinten tartása - tette hozzá a magyar parancsnok. Kijelentette: folyamatosan értékeljük a térség biztonsági helyzetét és amennyiben szükséges, készek vagyunk bővíteni az iraki katonai szerepvállalásunkat a NATO-val közösen és az iraki biztonsági erőkkel együttműködve.

Erbil_MHpk (4)

A Magyar Honvédség parancsnoka Bagdad után Erbilbe látogatott, ahol a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens parancsnokával, Hadi Attila alezredessel, valamint az erbili magyar főkonzullal folytatott megbeszéléseket. Ezt követően állománygyűlést tartott az Irakban szolgáló magyar katonáknak.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy az olasz kontingens parancsnokával is egyeztetett az erbili Singara táborban. A Magyar Honvédség parancsnoka a találkozón elmondta: Magyarország iraki szerepvállalása során kivívtuk az USA és koalíciós partnereink elismerését. Mint mondta, a magyar katonák koalíciós partnereinkkel együttműködésben, nagymértékben hozzájárulnak az iraki haderő képességeinek fokozásához, ezáltal a biztonsági kihívások eredményes kezeléséhez.

Erbil_MHpk (17)

A parancsnok hozzátette: a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásának fenntartásával a terrorizmus elleni küzdelemhez való hozzájárulása mellett tevékenyen tudja szolgálni Magyarország Kormányának az illegális migráció, illetve az azt kiváltó okok helyben történő megszüntetésére irányuló külpolitikai célkitűzéseit.

A látogatáson részt vett Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is, akit Szabó Sándor főtörzszászlós, az Irakban szolgáló magyar kontingens vezénylőzászlósa fogadott.

Erbil_MHpk (1)

Kaszab főtörzszászlós tájékozódott a kint szolgáló állomány munkájáról és életkörülményeiről, valamint megbeszélést folytatott az Erbilben állomásozó erők amerikai és olasz rangidős altisztjeivel. Az állománygyűlés során kiemelte, hogy mennyire fontos az a magas színvonalú feladatellátás, amit a magyar katonák a térségben végeznek.

Köszönetét és elismerését fejezte ki részükre a családoktól távol töltött szolgálatért és a Magyar Honvédség parancsnokával együtt áldott, meghitt ünnepeket kívánt az állomány valamennyi tagjának.