Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A lövészeten főzött babgulyás utánozhatatlan”

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. január 28. 9:30

Lenti Zsolt főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred étkezdéjének vezetője minden nap azon dolgozik, hogy egészséges és jó minőségű ételek kerüljenek a katonák tányérjára.

étkezde_riport (2)

Jelenleg naponta több, mint négyszáz főre főznek a székesfehérvári étkezdében. Az ezred konyhájában - néhány katona mellett - többségében honvédelmi alkalmazottak és határozott idejű munkavállalók dolgoznak azon, hogy ne maradjon senki üres, korgó gyomorral. Csapatukhoz öt éve csatlakozott jelenlegi főszakácsuk, Ambrózi Aladár. Lenti Zsolt főtörzsőrmester elmondása szerint sokat köszönhetnek a főszakácsnak, mind az ételek elkészítésében, mind a kiemelt rendezvények lebonyolításában.

„Az elvárások a konyha felé magasak, hiszen majd félezer ember ízlése szerint nehéz úgy főzni, hogy mindenki elégedett legyen” – fogalmaz az étkezde vezetője, aki húsz éves szakmai tapasztalattal a háta mögött már ismeri a katonák kedvenc ételeit. A menüsort személyesen állítja össze, az étkeztetés alatt pedig begyűjti a vendégek kívánságait. „A katonák gyakran dicsérik a magyaros ételeinket, elmondásuk szerint a nagymamájuk főztjére emlékezteti őket. Persze, a lövészeteken főzött babgulyás sokak szerint utánozhatatlan” – meséli büszkén a főtörzsőrmester. Hozzátette: bár a magyaros konyhának mindig is nagy volt a sikere, az utóbbi esztendőkben az egészséges ételeket is egyre szívesebben fogyasztják a vendégek.

étkezde_riport (1)

A konyhatechnológiában sok új elvárást és eljárást alkalmaznak: amennyire lehet, igyekeznek mellőzni a liszt túlzott használatát és saját alapanyagokkal sűrítik az ételt, vagy éppen szuvidálják a húsokat. Raktárukból előre jelzést kapnak, ha valamelyik alapanyagból nagyobb mennyiség halmozódik fel, ilyenkor a készletnek megfelelően állítják össze a menüsort.

étkezde_riport (3)

„Az ételnek időben az asztalon kell lennie, megfelelő mennyiségben és minőségben. Nincs olyan, hogy elrontottam” – hangsúlyozza az étkezde vezetője, aki büszke arra, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbat hozzák ki az ételekből. A kétféle – nehezebb, húsos és könnyedebb, főzelékes, salátás, hideg sültes - menü helyett most, a világjárvány miatt egyfélével kell beérni. Gyümölcs azonban mindig akad, legyen szó almáról, banánról vagy kiviről. Az étkezde a katonai járőröknek és más szolgálatosoknak ételcsomagot szokott összeállítani, ami naponta majdnem száz szendvics elkészítését jelenti.

étkezde_riport (4)

A koronavírus-járvány első napjától kezdve ketté osztották a konyha dolgozóit. Amennyiben az egyik csoportban valaki megbetegedik, a váltás rögtön át tudja venni a munkát. Az előírt higiéniás rendszabályokat betartják és be is tartatják: folyamatosan maszkot, kesztyűt viselnek, az asztalokat rendszeresen fertőtlenítik és egyszerre csak hetvenen tartózkodhatnak az étkezdében. „Mindezek mellett a másfél méter távolság megtartása is kőbevésett szabály nálunk, nagy örömömre a fertőzés eddig teljesen elkerülte a konyha dolgozóit” - emeli ki az ezred étkezdéjének vezetője.

A vírushelyzet miatt a kiemelt rendezvények egyelőre elmaradnak. „Igazi kihívás volt számunkra a 2018-as miniszteri adventi ünnepség a Vörösmarty Színházban, ahol négyszáz fős állófogadás élelmezését bonyolítottuk le, úgy, hogy a munkatársaimmal a napi rutintól eltérő, különleges ételeket alkothattunk” - emlékezik vissza Lenti Zsolt főtörzsőrmester.

étkezde_riport (5)