Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar honvédelem napjára készülnek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. május 13. 6:01

Székesfehérváron már több évtizedes hagyománya van a magyar honvédelem napjához kapcsolódó rendezvényeknek. Idén májusban az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP), Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete közös szervezésében megrendezendő kulturális, szabadidős és szakmai programok eseményei változatos kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget nyújtanak majd a város polgárainak, katonacsaládoknak és turistáknak egyaránt.

A programokról május 12-én, csütörtökön tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere – aki egyben a Honvédség és Társadalom Baráti Kör fehérvári szervezetének elnöke is – és Kovács József vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka. A polgármester elmondta, hogy a város a hagyományoknak megfelelően készül az ünnepre.

„Egy katonavárosban kötelességünk emlékezni a honvédelem napjára, amelyhez kötődően az idén tradicionális és újszerű programokra egyaránt sor kerül" – szögezte le Cser-Palkovics András.

A polgármester kiemelte: a május 19-én este a Vörösmarty Színházban megrendezendő „Fehérvár köszönti katonáit" elnevezésű eseményen a város valóban azokat a katonáit köszönti, akik adott esetben az életüket teszik kockára, hogy megvédjék a nemzet szabadságát.

Hozzátette: mindenképpen fontos, hogy legyen egy olyan nap, amikor a katonák szolgálatáért „köszönetünket fejezhetjük ki."

„Székesfehérvár büszke arra, hogy katonaváros volt; ma is az és a jövőben is az lesz. Ezt szimbolizálja ez a rendezvény!" – jelentette ki a polgármester.

Egy nappal korábban, május 18-án polgármesteri és MH ÖHP parancsnoki részvétel mellett három katonasírt tesznek rendbe a Palotai úti temetőben – hangzott el a tájékoztatón. 

Ezzel kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: ápolnunk kell az adott személyhez kötődő hősiesség emlékét és az a legkevesebb, hogy elkezdik felkutatni azokat a katonasírokat, „amelyeket rendbe kell tennünk" és ezzel egy folyamatot indítanak útjára.


Kovács József vezérőrnagy tájékoztatójában megköszönte a polgármesternek és az önkormányzatnak a városba települt alakulatok támogatását. Elmondta: a május 19-i színházi rendezvény nagy megtiszteltetés a katonák számára. A programokra rátérve kiemelte: aznap délután a „Fehérvár katonái" nevű rendezvényen, az Alba Plaza előtti téren bemutatkoznak a Székesfehérváron diszlokáló katonai szervezetek: az MH ÖHP, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj is.

„Fontos a hagyományok ápolása és a katonák munkájának elismerése" – fűzte hozzá a vezérőrnagy.

A sajtótájékoztató után Cser-Palkovics András és Kovács József vezérőrnagy díjakat adtak át a Pro Patria et Libertate elnevezésű, gyerekek számára szervezett történelmi vetélkedő győzteseinek.

Fotó: A szerző felvételei