Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rengetegen támogatják a NATO líbiai beavatkozását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 13. 7:03

Az Ipsos közvélemény-kutató intézetnek egy 23 országra kiterjedő, New Yorkban nyilvánosságra hozott felmérése megállapította, hogy a vizsgált országcsoport lakosságának átlagosan a 60 százaléka támogatja a NATO líbiai katonai beavatkozását.

Ez az arány Magyarországon alacsonyabb, de az Ipsos szerint így is meghaladja az 50 százalékot. A felmérés megállapította, hogy Belgiumban, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Indiában, Franciaországban és Svédországban az embereknek több mint 70 százaléka helyesli a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapataira és parancsnoki struktúrájára mért NATO-csapásokat.

Brazíliában, Japánban, Spanyolországban, Dél-Koreában, Lengyelországban és az Egyesült Államokban mintegy kétharmados támogatottsága van a légtérzár fenntartásának és a polgári lakosság védelmében megtett „minden szükséges intézkedésnek".

Magyarország – Németországgal, Nagy-Britanniával, Olaszországgal és Mexikóval együtt – abba a csoportba tartozik, ahol a lakosságnak több mint a fele ért egyet a katonai fellépéssel.

Szaúd-Arábiában egyenlő a támogatók és az ellenzők tábora, Oroszországban, Törökországban, Argentínában és Indonéziában pedig azok vannak többségben, akik ellenzik az erő alkalmazását a Kadhafi-rezsim ellen.

A 11 NATO-ország közül – amelyre kiterjedt az Ipsos vizsgálata – egyedül Törökországban szorultak kisebbsége a katonai szövetség líbiai akcióinak támogatói.

A felmérést április 6. és 21. között az interneten végezte el az Ipsos, több mint 18 500 nagykorú polgár bevonásával. A közvélemény-kutatás adatainak lehetséges hibahatára 3,1 százalékpont.

CímkékNATOvizsga