Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Interaktív történelemóra a Hadikikötőben

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 13. 7:48

Száznegyven évvel ezelőtt, 1871. május 17-én bocsátották vízre a Császári és Királyi Haditengerészet Maros-osztályú monitorhajóját, az SMS Leitha-t. Az évforduló alkalmából ünnepi állománygyűlést és egész napos történelmi vetélkedőt szervez az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, május 17-én, kedden az újpesti Hadikikötőben.

Száznegyven esztendővel ezelőtt Újpesten bocsátották vízre I. Ferenc József császár dunai flottillájának második egységét, a Lajta monitort. A hajó egészen 1921-ig teljesített katonai szolgálatot, utána polgári hajózási feladatokat látott el, és a „nyugdíjazása" utáni évtizedeket is szerencsésen túlélte. 1992. november 1-jén nyilvánították védetté, majd 1993. október 6-án a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdonába került. Felújítása 2009-ben kezdődött meg, majd 2010. augusztus 20-án – immár az 1887-es állapotában – ünnepélyes keretek között avatták újra. Jelenleg a Lajta Monitor Múzeumhajó nevet viseli, fenntartása pedig az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred feladata. A hajót dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter az alakulat tiszteletbeli zászlóshajójának nyilvánította, állomáshelyének pedig a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjét jelölte ki.

„A 2010. novemberében megjelent honvédelmi miniszteri utasítás nemcsak a múzeumhajó fenntartásáról rendelkezik, hanem elrendeli azt is, hogy az alakulat szervezze meg a vízrebocsátás évfordulójának méltó megünneplését" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Hajdu Gábor mérnök ezredes. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka hozzátette: a 2011-es Lajta emlékév keretében szervezett május 17-i évfordulóra az alakulat ünnepi megemlékezéssel és úgynevezett interaktív történelemórával készül.

Az ünnepség délelőtt 10 órakor kezdődik a Hadikikötőben, s ezen – a tervek szerint – részt vesz és beszédet mond dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is. A rendezvényre meghívást kaptak a KatonaSuli programban résztvevő iskolák képviselői, valamint azon tanintézmények is, amelyek még az év elején részt vettek a 9-12. osztályos tanulók számára meghirdetett történelmi témájú versenyen, s ott kimagasló eredményt értek el. Az interaktív történelemórára tíz iskola kétszáz diákja kapott meghívást.

A tervekben az is szerepel – árulta el az ezredparancsnok –, hogy a Lajta Monitor Múzeumhajó zászlaját ejtőernyősök hozzák le a földre, emellett az alakulat hadihajói fedélzeti gépfegyvertűzzel köszöntik zászlóshajójukat.

Az ünnepi megemlékezés után kezdődő történelemórát két helyszínen, a Hadikikötőben és a főváros több pontján rendezik meg – mondta Hajdu ezredes, hozzátéve: a budapesti „geocaching-en" minden csapatból tíz-tíz tanuló indul el, feladatuk pedig, hogy magyar hajózástörténeti hagyományokat őrző helyszíneket azonosítsanak és érjenek el a fővárosban, előre megadott koordináták alapján.

Eközben a csapatok másik fele – azaz iskolánként tíz-tíz tanuló – a hadikikötőben, tíz feladatból álló műveltségi és ügyességi versenyen vesz majd részt. A feladatokat természetesen hétpecsétes titokként őrzik, annyit azonban tudni lehet, hogy lesz köztük evezés, célbalövés, illetve sebesültszállítás is… E verseny során egyébként a csapattagokhoz csatlakozik egy-egy élsportoló, valamint egy „katonai szponzor" is.

A rendezvényen bemutatkozik az MH Ludovika Zászlóalj is.

Az egész napos program fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Fotó: Archív