Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség biztos, kiszámítható életpályát tud biztosítani

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. július 11. 15:45

Az Önkéntes Katonai Szolgálatról kérdezték Durgó Tamás alezredest, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott parancsnokát a Kossuth Rádió és a Spirit FM reggeli műsoraiban, július 11-én, hétfőn.

20220711-Durgo-ales 01

A szeptember 5-én újra induló Önkéntes Katonai Szolgálat aktualitása kapcsán Durgó Tamás alezredes a Spirit FM Aktuál című műsorában úgy fogalmazott: a korábbi, pilot rendszerű kiképzés alkalmával mintegy ötszázan éltek a Magyar Honvédség kínálta lehetőséggel. Ez a népszerűség arra sarkallta a honvédség vezetését, hogy a felsőoktatási intézmények ponthatárainak kihirdetésével egyidőben ismét lehetőséget, alternatívát biztosítson a fiatalok számára. Bár az augusztus 15-i jelentkezési határidőig a 18 és 65 év közötti korosztályok jelentkezését fogadják, a program nem titkoltan elsősorban azokat a fiatalokat kívánja megszólítani. akik egy évvel halasztani kényszerülnek a felsőoktatási tanulmányaikat. Durgó alezredes hozzátette: már tavaly is száz fővel túlteljesítették a célul kitűzött létszámot, így idén már nem is határoztak meg felső korlátot a jelentkezők számának. Már a visszajelzések ígéretesek, hiszen alig egy hete hirdették meg a jelentkezési lehetőséget és már több, mint százan jelezték szándékukat.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban az alezredes elmondta: a bevonulást követően két hónapos alapkiképzés vár a jelentkezőkre, ami során az egyenruha viseletét, az alaki fogásokat, valamint fegyver-, egészségügyi- és térképismeretet tanulnak, majd további négy hónap szolgálatot teljesíthetnek a fiatalok. Itt eldönthetik, hogy az addigi kiképzés helyszínén folytatják-e felkészítésüket, vagy pedig a Magyar Honvédség valamelyik alakulatánál választják a szakkiképzést. Leszögezte: a szolgálat önkéntes alapú, tehát bármikor megszakítható, illetve a szolgálati jogviszony bármikor módosítható. Utóbbi azt jelenti, hogy a jelentkező bármikor dönthet úgy, hogy szerződéses katonaként folytatja a katonai szolgálatát.

Az illetmények kapcsán elhangzott: a Magyar Honvédség a kiképzés első két hónapjában a minimálbért biztosítja a jelentkezők számára, a második hónapot követően pedig már a szakmunkás minimálbért. Ezt az összeget azonban számos juttatás, költségtérítés egészíti ki. Durgó Tamás alezredes kiemelte: a szerződéses jogviszonynál természetesen már nem ezen összegekkel számolhat az, aki úgy dönt, hogy hosszabb távra is csatlakozik a honvédséghez.

Az alezredes tájékoztatójában kitért arra is, hogy a megyeszékhelyeken található toborzóirodákban, illetve már online kapcsolatfelvételi formában ([email protected] és www.iranyasereg.hu elérhetőségeken) is személyre szabott információkat kaphat mindenki a lehetőségekről. A jelentkezés határideje pedig augusztus 15.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott parancsnoka kijelentette: a Magyar Honvédség biztos, kiszámítható életpályát tud biztosítani, nem beszélve a felsőoktatásban kamatoztatható plusz pontokról.