Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség katasztrófavédelmi képessége óriási fejlődésen ment keresztül

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. április 20. 19:10

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) II. projektzáró rendezvényt tartottak Budapesten, a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis Újszász utcai objektumában április 20-án.

Solymosi Ferenc ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka beszédében kiemelte: a katasztrófavédelemben való védekezéshez professzionális eszközök szükségesek, melyek sokkal hatékonyabbak az eddigieknél, és a lakosság védelmének szolgálatába állíthatóak.

„A jelenlegi KEHOP-1.6.0 felhívás keretében megvalósuló projekt fókuszában a katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése áll. Kiemelt cél a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaihoz való alkalmazkodás, a szélsőséges időjárási körülmények következményeinek megelőzése és mérséklése, az alkalmazkodóképesség javítása, továbbá a beavatkozási képesség fejlesztésének megvalósítása. A projektnek köszönhetően a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi képessége évek óta nem látott léptékű fejlődésen ment keresztül” – hangsúlyozta a parancsnok. Hozzátette: a KEHOP 1.6.0. felhívásának keretében az MH Anyagellátó Raktárbázis kedvezményezett szervezetként több mint 1 milliárd 350 millió forint támogatást nyert el az Európai Uniótól, amit a Honvédelmi Minisztérium saját költségvetési forrásaiból közel 300 millió forinttal egészített ki.

11_HSZ3356

A beszédet követően a jelenlévők megtekinthették a pályázat keretén beszerzésre került eszközöket. Solymosi Ferenc ezredes a honvedelem.hu-nak nyilatkozva elmondta: olyan eszközök kerültek beszerzésre, melyekkel a Magyar Honvédség hatékonyan képes a katasztrófa megelőzésére, illetve a bekövetkezett katasztrófák felszámolásában való részvételre. „Beszerzésre kerültek egyebek mellett fűthető-hűthető pneumatikus sátrak, székek, asztalok, szaniter konténerek, a mentési műveletekhez szükséges univerzális munkagépek, daruk és motorcsónakok."

Az eseményen jelen volt Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója is.