Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség megkezdte az átcsoportosítást a magyar-ukrán határra

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2022. február 24. 20:48

A Magyar Honvédség megkezdte az átcsoportosítást a magyar-ukrán határ közelébe - jelentette ki dr. Ruszin Szendi Romulusz altábornagy február 24-én, csütörtökön, a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison tartott tájékoztatójában.

RT1_8215

A Magyar Honvédség parancsnokát Szloszjár Balázs dandártábornok, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka fogadta a kiképzőbázison. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta: az idetelepült egységek feladata kettős: egyrészt segíteni a Belügyminisztérium erőit az esetleges humanitárius helyzet kezelésében, illetve minden eszközzel szavatolni a magyar emberek biztonságát. „Lövész, harckocsizó, felderítő, különleges műveleti, légvédelmi, műszaki és CIMIC alegységek érkeznek folyamatosan a térségbe, illetve fokoztuk a tevékenyéget a légtérben is, merev és forgószárnyas eszközeink folyamatosan érkeznek. Reméljük az itt élő lakosok érzik, hogy számíthatnak a magyar katonákra, mi pedig igyekszünk felkészülni mindenre, hogy valóban biztonságban érezhessék magukat” – mondta az altábornagy.

RT1_8295

A parancsnok egyúttal türelmet is kért a lakosságtól, hiszen az utakon megnövekedett katonai járműforgalomra lehet számítani, valamint a Magyar Honvédség lőgyakorlatokat is végrehajt majd. A feladatokban nemcsak aktív, hanem tartalékos állományú katonák is részt vesznek.

RT1_8191

Újságírói kérdésre Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a folyamatos egyeztetés a helyi kormánymegbízottakkal, polgármesterekkel és a megyei rendőrfőkapitányokkal a lehetséges forgatókönyveket illetően.

RT1_8169