Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A Magyar Honvédség mindig segít!”

Újra itthon a mentőcsapat

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 15. 3:22

A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

„A Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy segíteni tudja a Magyar Barlangi Mentőszolgálat életmentő munkáját. Az ilyen esetekben a csapat helyszínre szállítása létfontosságú, ezért a légierő az Airbus A319-es típusú repülőgépet a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette” – fogalmazott az esemény sajtótájékoztatóján Lőrincz Gábor dandártábornok.

„A Magyar Honvédség mindig segít” – hangsúlyozta az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, utalva arra is, hogy a líbiai árvízkárosultak megsegítéséhez összeállt mentőcsapatot, köztük az MH Egészségügyi Központ állományából három főt, is ugyanezen géppel szállították a helyszínre. Dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa volt Európa-szerte az első olyan azonnal bevethető szakember, aki képes volt 1040 méter mélyre lejutni, majd megfelelően ellátni a beteget. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a megérkezésekor még nem volt elég információja a beteg állapotáról.

_HSZ0749-Enhanced-NR

Dr. Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke hangsúlyozta: az önkéntes szervezet több, mint hatvan éve létezik, de ilyen léptékű akcióban még soha nem vett részt. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy első csoportjuk a hozzájuk érkező riasztástól számítva harminchat órán belül sikeresen leereszkedett a barlangba és megkezdte a beteg ellátását. „Komoly nemzetközi együttműködés alakult ki, amely során - a török mellett - helyszínre érkeztek olasz, bolgár, lengyel, szlovák és amerikai barlangi mentők is” – tette hozzá.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke köszönetét fejezte ki a Honvédelmi Minisztérium felé, amiért lehetővé tették csapatuk jelentős erőinek a helyszínre szállítását.

Hegedűs András, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat oktatási vezetője és akcióvezetője a barlangról elmondta: már a megközelítése is elég nehéz volt, hiszen 2200 méter feletti tengerszint fölötti magasságon nyílik a bejárata és négy-öt órányira van minden civilizált területtől.

„Egy függőleges szakaszokkal rendkívül gyakran tagolt; nehezen járható aknás barlangrendszerről beszélünk” – közölte, hozzátéve, hogy a beteghez való lejutás még képzett barlangászoknak is nyolc-tíz órát vett igénybe. Ezt az időt tovább növelte a kutatáshoz szükséges felszerelések levitele is, így a szakembereknek muszáj volt öt-hat napot lent tölteniük a hatékony munkavégzés érdekében.

A kétszáz főből álló nemzetközi szakértői gárdának közel hatvan órányi megfeszített munka után szeptember 12-én, kedden sikerült felszínre juttatni a dél-törökországi Morca-barlangban rekedt Mark Dickeyt.

Kapcsolódó cikkek