Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyáron is kitett magáért a sportszázad

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: MH Sportszázad, Szováthy Kinga és Horváth Sztaniszláv archív felvételei |  2023. szeptember 15. 7:28

Mozgalmasan teltek az elmúlt hónapok az MH Sportszázad tagjai számára, akik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számos rendezvénye mellett különböző fesztiválokon, sportnapokon népszerűsítették a hazafias és honvédelmi nevelést, valamint a sportos és egészséges életmódot.

sport_1

„Rendkívül pörgős időszakot tudhatunk magunk mögött, hiszen a katonasportolóink – amellett, hogy kiváló eredményeket értek el a nemzetközi versenyeken – számos szolgálati feladatban is helyt álltak” – hangsúlyozta kérdésünkre Krizsán Szabolcs százados, az MH Sportszázad parancsnoka. Mint elmondta: az alegység egyik rendeltetése – hogy hidat képezzen a Magyar Honvédség és a civil társadalom között –, messzemenőkig teljesült.

„Részt vettünk különböző fesztiválokon, főiskolai gólya táborokon, nyílt napokon, ahol egyebek mellett interaktív feladatokkal készültünk a látogatóknak. Az érdeklődők megismerhették és kipróbálhatták a különböző sportágspecifikus eszközöket, de a bátrabbak tesztelhették fizikai erejüket, ügyességüket, valamint tudásukat játékos kvíz formájában is. A katonasportolók pedig szívügyüknek tekintették, hogy minél jobb benyomást tegyenek a fiatalokra” – mondta Krizsán Szabolcs, aki kiemelte a katonasportolók, valamint a katonai toborzók közötti szoros együttműködést, hiszen „a különböző megjelenéseink alkalmával, aki általunk kedvet kapott a katonai szolgálat bármely formájához, egyből a toborzósátrakhoz irányítottuk.”

sport_2

Krizsán Szabolcs százados kiemelte: a katonasportolók mind a világ és Európa-bajnokságok tekintetében nagyszerű eredményeket értek el.

„2024 nyarán Párizsban rendezik meg a XXXIII. nyári olimpiai játékokat, így az olimpiai kvóták megszerzése a legfontosabb cél. Közel egy év van hátra az olimpiai játékokig, de már négy katonasportolónk – Adolf Balázs tizedes, Bőhm Csaba tizedes, Csizmadia Kolos szakaszvezető, Varga Ádám tizedes – szerzett kvótát, aminek nagyon örülök. A 2021-es tokiói játékokon tizenhárom katonasportoló képviselte hazánkat, bízom benne, hogy ezt a számot túlteljesítjük néhány kvótával” – fogalmazott a századparancsnok, hozzátéve, az őszi időszak beköszöntével a katonasportolók aktívabban vesznek majd részt katonai feladatokban, kiképzéseken.

sport_3