Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek a honvéd tisztjelöltek

Szöveg: Nyulas Szabolcs | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. szeptember 28. 13:06

Százhatvan elsőéves honvéd tisztjelölt tett ünnepélyes esküt szeptember 28-án, szombaton a fővárosban. A rendezvényen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese az alapkiképzést sikeresen teljesítő tisztjelöltek előtt hangsúlyozta: a honvéd eskü egy életre kötelez.

1596069201

Az altábornagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti épületének udvarán tartott ünnepségen úgy fogalmazott, a tisztjelöltek arra esküdtek, hogy az ország függetlenségét, nemzeti érdekeinket az életük árán is megvédik; mostantól Magyarország biztonsága az ő vállukon is nyugszik. „Soha ne add fel! Akár életed árán is védd meg a hazádat! Akkor is, ha nem minden körülmény segít vagy támogat, mert magyarnak lenni nem különlegesség, de Magyarországot védeni és magyarként élni az egy hitvallás" – emelte ki Böröndi Gábor.

1596069202

Az altábornagy szavai szerint a fogadalommal a tisztjelöltek egy új, XXI. századi Magyar Honvédségbe nyertek bebocsátást, ahol olyan fogalmakról beszélnek, mint űrhadviselés, kibervédelem és digitális katona. A fiatal katonák hétfőtől megkezdik tanulmányaikat, amely során felkészítik őket bajtársaik vezetésére, vagyis a tiszti pályára. Rámutatott, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően megújul a hadsereg, ezért széles látókörű, nyelveket beszélő, a hazáját óvó és a NATO hasznos tagjaként dolgozó tisztekre van szükség. Olyanokra, akik mind hazai, mind pedig nemzetközi környezetben megállják helyüket, képesek mesteri módon kezelni a rájuk bízott technikát. A legfontosabb azonban, hogy átérezzék: parancsnokok, vezetők lesznek, akiknek gondoskodniuk kell a rájuk bízott katonákról.

1596069202

A Magyar Honvédség cserébe azt kínálja, hogy a legjobb felkészítést, illetve kiképzést nyújtja számukra és a legkorszerűbb technológiát biztosítja feladataik ellátására. „A legfontosabb, amit ajánlani tudunk, a bajtársiasság" – hangsúlyozta, azzal együtt, hogy már most kialakult a bajtársiasság, így a tisztjelöltek támaszkodhatnak egymásra és oktatóikra. Tisztában vannak vele, hogy nem üres szlogen: egy mindenkiért, mindenki egyért! Erről szól a Magyar Honvédség nagy családja, s az új jelmondat, miszerint A csapat mi vagyunk!

Az ünnepélyes eskü és a beszéd után a tábori lelkészek megáldották a honvéd tisztjelölteket.       

GALÉRIA