Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Területvédelmi erők: a Magyar Honvédség új képessége

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Ruzsa István |  2020. március 5. 17:55

„Építő év áll mögöttünk, elérkezett az idő az átalakításra. Mottónk az évre: a területvédelmi erők a Magyar Honvédség új képességét jelentik” – mondta Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) parancsnoka évértékelő és feladatszabó értekezletén március 5-én, csütörtökön a fővárosban. A rendezvényen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is részt vett.

1596076808

„Magyarország kormánya megtárgyalta a Nemzeti Biztonsági Stratégiát, ami elfogadás előtt áll. Ez az útmutatás egyértelművé teszi, milyen feladatrendszerekkel kell Magyarországnak felkészülnie, amiben a Magyar Honvédségnek is kiemelt szerepe van" – fogalmazott dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. Az altábornagy hangsúlyozta: a Magyar Honvédség Parancsnoksága alárendeltségében létrehozzák a Tartalékképző és Támogató Parancsnokságot. „Egy olyan rendszert dolgozunk ki a hivatásos haderőben, amiben kiemelt szerepet kapnak a területvédelmi alegységek. Feladatunk, hogy egységes tartalékos jogállást teremtsünk. Mindazok, akik csatlakoznak hozzánk, kapjanak jó kiképzést, vegyenek részt lövészeteken, járőrbajnokságokon, és legyenek az adott térségben a Magyar Honvédség nagykövetei" – tette hozzá az altábornagy.

A Zrínyi Miklós laktanya dísztermében tartott értekezleten Baráth István dandártábornok részletezte, miként valósították meg a 2019. évi elöljárói- és parancsnoki célkitűzéseket. A parancsnokság és az alárendelt katonai szervezetek parancsnokaihoz és személyi állományához szólva a dandártábornok úgy fogalmazott: az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordítottak a területvédelmi szervezeti elemek működtetésére, a működési feltételek növelésére, az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány magas színvonalú kiképzésére. „A területvédelmi ezredek megalakításával a Magyar Honvédségben új képességelem jelent meg, amely a hátországvédelem egyik legmeghatározóbb katonai eleme. E képességgel biztosítható, hogy 2030-ra, hét területvédelmi ezredbe szervezve, a közel 18 ezer főt számláló területvédelmi erők elérjék teljes műveleti képességüket" – hangsúlyozta a parancsnok. Baráth dandártábornok hozzátette: összességében a két ezred aktív tevékenysége 846 fővel növelte a területvédelmi tartalékos állomány létszámát. Az egyéni felkészítések során kiemelkedően teljesítettek a kiképzők, áldozatos munkájukat az egyre növekvő kiképzett létszám igazolja.

1596076808

A parancsnok beszédében hangsúlyozta: tavaly megkezdődött egy ideiglenes tartalékos század felkészítése az Ohiói Nemzeti Gárda 2020-21. évi gyakorlataira, illetve egy szakasznyi erő kiképzése a Platinum Wolf 2020 gyakorlatra. 2019 legfőbb eredményei között Baráth dandártábornok az aktív haderő létszámának növelését említette, amit a rátermett önkéntes tartalékos állomány átvételével értek el. „Az elmúlt év folyamán 166 fő önkéntes területvédelmi tartalékos katonát helyeztek át szerződéses, hivatásos, hallgatói, vagy önkéntes műveleti tartalékos, illetve honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba" – jegyezte meg a parancsnok.

Az MH HFKP parancsnoka beszédében összegezte és értékelte az alárendelt katonai szervezetek tavalyi eredményeit: kitért a társadalmi kapcsolatok területén végzett tevékenységükre, a hadisírgondozók és a hagyományőrzők munkájára, valamint a Honvéd Tudományos Kutatóhely feladataira. Baráth dandártábornok kiemelte: a szervezet sikeresen nyitott a társadalom felé, amit alátámaszt a honvédelmi táborok, valamint az országos haditorna verseny sikeressége is. Baráth dandártábornok évértékelése végén elismeréseket adott át azoknak, akik 2019-ben kiemelkedően teljesítettek.

1596076808

A parancsnok feladatszabása előtt a résztvevők szemügyre vették a Honvédség és Társadalom Baráti Kör NATO tagságunk húszéves évfordulójára készített kiállítását, valamint a parancsnokság fennállása óta megjelentetett kiadványokat. A díszterem előterében a vendégek az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred dunántúli általános- és középiskolások számára meghirdetett- „Hon-Védd" gyermek rajzpályázat alkotásait tekintették meg.

A rendezvény a 2020. évi feladatok és főbb irányelvek felvázolásával zárult.  Az év egyik legmeghatározóbb feladata a Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, valamint a Transzformációs Parancsnokság megalakítása és az új működési rend kialakítása lesz. Prioritásként határozták meg a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, különösen Lengyelország, Szerbia, Németország, Horvátország, Szlovénia és Ausztria vonatkozásában. Továbbá elrendelték a honvédelmi nevelésből adódó feladatok ellátását és a területi szintű társadalmi kapcsolatok további fejlesztését.

GALÉRIA