Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Brave Warrior 2019 gyakorlat

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Ruzsa István |  2019. szeptember 20. 17:45

Két héten át tartott az idei év egyik legjelentősebb komplex harcászati gyakorlata, a Brave Warrior 2019 a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén. A gyakorlat keretén belül a többnemzeti – magyar, horvát, szlovák -, századharccsoport szeptember 20-án, szakmai napon adott számot tudásáról.

1596068649

Szeptember elején kezdődött az a többnemzeti harcászati gyakorlat, amelyen a Magyar Honvédség katonái mellett egy horvát és egy szlovák szakasz is részt vett. A mintegy háromszáz katona bevonásával végrehajtott Brave Warrior 2019 gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy a nemzetek megismerjék egymás feladatrendszerét és eljárásrendjét, és többnemzeti környezetben hajtsanak végre feladatokat.  A felkészülés részét képezte a század- és szakaszparancsnokok vezetési képességeinek gyakoroltatása is nemzetközi környezetben.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett éves kiképzési esemény szakmai napján a századharccsoport alegységei éleslövészeten vettek részt. A mintegy félszáz technikai eszközt (többek között páncélozott harcjárműveket és harckocsikat) felvonultató gyakorlaton a szárazföldi egységeket a Magyar Honvédség helikopterei és Gripen vadászgépei támogatták.

1596068649

A gyakorlatot megtekintette Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is. Mint mondta, a NATO szempontjából különösen fontosak a tagállamokkal közösen végrehajtott gyakorlatok, hiszen folyamatosan tesztelni kell, hogyan tud együttműködni több szövetséges nemzet hadereje. Az altábornagy rámutatott: a szakmai nap egyik legfontosabb eleme az azonnali légitámogatás gyakorlása volt a szárazföldi csapatok részére. „A harci helikopter együtt mozgott a harcrenddel, értette és tudta, hogyan kell támogatnia a szárazföldi erőket" – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese, hozzátéve, hogy a három nemzet katonái egymással teljes összhangban, harcászatilag kiemelkedően oldották meg a feladatukat.

A gyakorlaton az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint a horvát és szlovák egységek mellett az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái vettek részt. A logisztikai feladatok végrehajtásában a gyakorlatot az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH 54. Veszprém Radarezred, illetve az MH Bakony Harckiképző Központ támogatta.

GALÉRIA