Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kultúránk megőrzése és építése kötelesség

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Tóth László |  2020. január 22. 17:07

A magyar kultúra napját ünnepelték január 22-én, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A Honvédelmi Minisztérium ünnepségén Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében a magyar kultúra fontosságára emlékeztetett.

1596075376

A rendezvényen a nemzeti érzelmek ébredési időszakának nevezte a Himnusz születésének idejét Benkő Tibor. Magyarország honvédelmi minisztere hozzátette: ahogy a Himnusz sem csak a múltról, hanem a jövőbe való kitekintésről is szól, úgy az elődeink által teremtett értékrendet sem csak megőriznünk kötelesség, de tovább is kell tudni építeni azt.

Benkő Tibor kiemelte: a Magyar Honvédség katonáinak nem csak az ország és az állampolgárok védelme a feladata, hanem a magyar kultúra és a magyar értékek őrzése is. „Nekünk feladatunk, kötelességünk a magyarságunk, az identitásunk és annak kultúrájának megőrzése. Bármennyire is hihetetlen, ezért nap, mint nap küzdenünk kell" – mutatott rá a honvédelmi miniszter. Kiemelte: bár más népek kultúráját el kell fogadni ott, ahol azt megalkották, nem biztos, hogy be is kell azt engedni. „Mert nem abban a felfogásban gondolkodunk. Nekünk van egy keresztény kultúránk, ami visszavezethető István királyunkhoz, az államalapításhoz. Nekünk az a dolgunk és az a kötelességünk, hogy ezt megőrizzük. Védjük, őrizzük, és továbbfejlesszük" – mondta.

1596075376

A honvédelmi miniszter rávilágított arra is, hogy kultúránk megőrzése és megóvása katonáink számára nem merül ki annyiban, hogy az ország érdekeit szolgálják és védik. Az is kötelesség, hogy a Magyar Honvédség tagjait folyamatosan képezzék, műveljék, ezzel növelve a katonák tájékozottságát. Éppen ezért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nem csak arról szól, hogy technikai eszközöket vásárolunk és hogy a katonáinkat kiképezzük az eszközök kiváló alkalmazására, hanem szól a katonák társadalomban betöltött helyzetéről, szerepéről és arról is, hogy a katonáink ismerjék kultúránkat, valamint arról, hogy tovább építhessék azt. Mindezt – ahogy Benkő Tibor fogalmazott – csak közös akarattal lehet elérni.

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára és Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke – elismerések átadásával köszönték meg azok munkáját, akik hozzájárultak a magyar kultúra építésének ügyéhez. A Honvédelmi Minisztérium központi ünnepsége a Magyar Virtuózok Kamarazenekar tagjainak ünnepi előadásával ért véget.

GALÉRIA