Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltó emlék a repülő legendának

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Ruzsa István |  2020. január 22. 17:00

Az első világháború legeredményesebb magyar pilótája, Ittebei Kiss József hadnagy emléktábláját leplezték le szülővárosában, Pozsonyban, a Gépipari Szakközépiskolában január 22-én.

1596075369

Az ünnepségen részt vett Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Róbert Ondrejcsák, a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztérium államtitkára, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok is. A beszédek elhangzása előtt került sor az emléktábla leleplezésére és megkoszorúzására az iskola aulájában.

Németh Szilárd a Szilva Emőke szobrászművész által készített, háromnyelvű (angol, magyar és szlovák) emléktábla leleplezését követő beszédében kiemelte: „Kiss József pilótának született. Hogy ez nem üres szólam, arról 19 igazolt légi győzelme, bajtársai és ellenfelei által tanúsított elismerés és tisztelet, valamint a személye körül szinte már életében kialakuló legendás történetek tanúskodnak." Mint elhangzott, a magyar altiszt sosem az ellenséges pilóta megölésére, hanem csak harcképtelenné tételére törekedett. Ezt az antant pilóták is nagyra értékelték: nem véletlen, hogy a 19 légigyőzelmes, halála előtt alig néhány nappal hadnaggyá kinevezett magyar pilóta 1918. május 24-i temetésére koszorút dobtak le.

1596075369

Az államtitkár hozzátette: bár a második világháborút követően hosszú időre a hallgatás homálya borult rá, de a rendszerváltást követően szerencsére a helyzet megváltozott, és Ittebei Kiss József ma már idehaza is elfoglalta méltó helyét a nemzeti emlékezetben. Ennek egyik első és fontos állomása 2005 volt, amikor az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felvette az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájának nevét, és azóta is büszkén ápolja ránk hagyományozott örökségét. Ezen túl több könyv, kiállítás, emlékmű őrzi nevét és hirdeti hőstetteit. Ebbe a sorba illeszkedik a mai esemény is, amikor itt Pozsonyban – Kiss József méltán büszke szülővárosában – avatunk emléktáblát – tette hozzá Németh Szilárd.

GALÉRIA