Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédségben bárki kiteljesedhet

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Honvéd Vezérkar, illusztráció |  2023. május 12. 9:27

A honvédelem napjára minden korosztály számára vonzó programmal készül a Magyar Honvédség – hangzott el többek között ez is a Spirit FM „Katonadolog” című műsor május 11-ei adásában.

Image[2]

A beszélgetés témáit ünnepi alkalmak szolgáltatták: az egyik, hogy a budapesti Bálna épületében a nagyközönség számára május 9-én megnyílt a „175 éves a Magyar Honvédség” nevű interaktív kiállítás, a másik pedig, hogy hamarosan május 21-ét írunk, és a honvédelem napja látványos programokat tartogat az érdeklődőknek. A két esemény kapcsán Prohászka Petra százados, a Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda beosztott főtisztje és Rozs Gergely hadnagy, a hadsereg toborzókampányának egyik arca, testnevelő tiszt vendégeskedett a stúdióban.

Rozs Gergely a műsor elején felelevenítette, hogy egy igazán izgalmas kihívás ért véget nem is olyan régen. A Magyar Honvédség 175. születésnapja alkalmából a honvédelmi tárca arra buzdított mindenkit, hogy a neves évforduló előtt 175 kilométer lefutásával tisztelegjenek. Rozs Gergely büszkén hangsúlyozta: igazán megtisztelő felkérés volt számára, hogy a kihívás során a miniszteri csapat tagja lehetett.

katdologill1

Elhangzott, hogy a nagyon sokan teljesítették a távot futva, viszont számos rendhagyó teljesítmény is született. Volt olyan, aki evezve, úszva érte el a kitűzött célt, de olyan is akadt, aki például 175 kilogramm kinyomásával csatlakozott a kihíváshoz.

A 175 éves a Magyar Honvédség programsorozat számos izgalmas megmozdulást tartogat még az év során. Ilyen lesz például május 21-én a nagyszabású családi nap a Városligetben. A honvédelem napjára minden korosztály számára vonzó programot állított össze a Magyar Honvédség. Ezek közül Prohászka Petra százados a teljesség igénye nélkül néhány igazán izgalmas programelemet ismertetett a hallgatókkal. A Városligetbe látogatók katonazenével; hagyományőrzők bemutatójával, huszárok felvonulásával találkozhatnak majd, de a különleges műveleti katonákkal, tűzszerészekkel, az MH Sportszázad bajnokaival, olimpikonjaival is lehetőségük nyílik majd beszélgetni. Az érdeklődők a honvédség új, high-tech eszközeit, harcjárműveit (Lynx, Leopard, PhZ 2000, Gidrán) is megnézhetik testközelből, de akadálypályán és lézerlövészet alkalmával ügyességüket is kipróbálhatják.

„Május 21-én Buda visszafoglalására emlékezünk; 1992 óta ez a nap hivatalosan is a honvédelem napja” – mondta Prohászka Petra százados.

katdolill2

A műsor másik fő témája, a Bálnában nyílt kiállítás kapcsán Rozs Gergely hadnagy elmondta, hogy a Magyar Honvédség múltját, jelenét és jövőjét bemutató tárlatot ingyenesen, de előzetes regisztrációhoz kötötten tekintheti meg a nagyközönség.

„Leesett az állam, hogy ennyi eszközt ki lehet próbálni” – fogalmazott az adásban a Várpalotán szolgáló testnevelő tiszt, kiemelve az airsoft lövészetet, a Gripen vadászgép szimulátort, a robotkutyát és a drónokat. „Igyekszünk mindent bemutatni, átadni” – mondta a honvédség toborzókampányának egyik arca, aki mesélt arról, hogy édesapja is katonaként szolgált és vele sokszor járt a székesfehérvári alakulatnál.

A kötődése már akkor kialakult a hadsereg iránt, emellett mindig érdekelték a fegyverek, s miután testnevelő szakon végzett az egyetemen, nagyon örült annak, hogy pályázhatott Várpalotán egy testnevelő tiszti állásra. Ezt sikerült elnyernie, így most az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokságnál szolgál.

katodolill4

„Úgy gondoltam, hogy a honvédségnél egy újabb típusú kihívást találhatok magamnak. Visszacsatolást kaptam, hogy igen, képes vagyok megcsinálni az alapkiképzést” – nyilatkozta Rozs Gergely.

„Ha az ember a katonai hivatást választja, akkor nagyon sok oldalról megtalálhatja a számítását. Számos szakma létezik a hadseregen belül, a haderő igazán összetett és komplex. Rengeteg olyan lehetőség van, melyben ki lehet teljesedni, illetve, ha valaki kihívásra vágyik, azt is megkapja. Ez igazán különleges, nem hétköznapi” – tette hozzá Prohászka Petra százados.

A Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda beosztott főtisztje szerint az ember hosszú távon megtalálhatja a számítását a honvédségnél, mert a mindennapok soha nem egyformák, soha nem unalmasak.

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor