Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Kultúra Napja Szentendrén

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 18. 11:02

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a magyar nemzet himnuszát. 1989 óta minden évben ezen a napon emlékezünk a magyar nép kulturális értékeiről. Ebből az alkalomból az MH Központi Kiképző Bázis és a Honvéd Kulturális Egyesület közös szervezésében ünnepi megemlékezést tartottak január 17-én a szentendrei kiképző bázison.

A rendezvényen a Kiképző Bázis és a Kinizsi Pál tiszthelyettes Szakképző Iskola állománya, mintegy 150 fő vett részt. Először egy „kávéházi beszélgetésre" került sor a bázis művelődési otthonában, amelyen Rózsa Péter kulturális újságíró, tévés műsorvezetővel és Surányi András filmrendezővel beszélgethettek a katonák a magyar média közállapotáról, illetve a kultúraközvetítés helyzetéről.

A beszélgetés után a színházteremben ünnepi állománygyűléssel folytatódott a megemlékezés. Aranyos Károly a Honvéd Kulturális Egyesület elnöke mondott ünnepi köszöntőt, majd Kocsi László alezredes a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály képviseletében emlékezett meg a bázis Kossuth Galériájának 10 éves fennállásáról.

A Szentendrei Honvéd Kulturális Egyesület képviseletében Koncz János nyá. ezredes adott át elismerő okleveleket azoknak, akik hosszú évek során nélkülözhetetlen munkájukkal hozzájárultak a galéria létrehozásához, működtetéséhez, a magyar kultúra és művészet közvetítéséhez.

Az ünnepi megemlékezés befejezéseként a Honvéd Férfikar gálaműsorát és Szabó István, Jászai-díjas színművész szavalatát hallgathatta meg a közönség. A műsor nagy sikert aratott, különösen a Kodály Zoltán Háry János című híres operájából elhangzó Toborzó dal.

(Palotás Levente hdgy.)