Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A magyar szív nem tűr meg idegen uralmat”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. szeptember 3. 7:45

Buda 1686. évi fölszabadításának (Buda Eliberata) 337. évfordulója alkalmából, katonai tiszteletadással egybekötött ünnepi hálaadó szentmisét tartott a HM Katolikus Tábori Püspökség a Mátyás-templomban szeptember 2-án, szombaton.

A Budavári Nagyboldogasszony Plébániatemplomban Berta Tibor dandártábornok, katonai ordinárius elmondta: Buda szeptember 2-ai visszafoglalása hatalmas jelentőséggel bírt, mind a kortársak, mind pedig az utódok szemében. „Így most nekünk is megalapozott okunk van arra, hogy hálás szívvel emlékezzünk meg a királyi székváros 145 keserves éven át tartó megszállásának a végéről.” Hozzátette: nem pusztán egy sikeres és győztes ostromot szeretnének most megünnepelni, hanem „sokkal inkább hálatelt szívvel a mai és a jövőbeni katonai tiszteletadással bemutatott szentmisék kegyelmei által és azoktól ösztönözve, újra és újra megköszönni a gondviselő és mindenható Istennek, hogy országunk megmaradhatott magyarnak, és azon az úton haladhatott tovább, amelyen Szent István apostoli királyunk elindította.”

Koszoruzas_es_Szentmise_Matyas_templom_20230902_07 copy

A megemlékezésen Berta Tibor dandártábornok hangsúlyozta: emelt fővel kell megemlékeznünk Buda felszabadítóiról, a Szent Liga szövetségének katonáiról és azokról a magyar eleinkről, akik tudták, hogy nincsen szabad Magyarország szabad budai vár nélkül, „s hogy ellentmondást nem tűrően kell őrizniük magyarságukat, mert a magyar szív nem tűr meg idegen uralmat, a magyar lélek nem foglalható el.”

Miután a katolikus tábori püspök felidézte XI. Ince pápa életútját – aki megszervezte és finanszírozta a nemzetek közti összefogását –, Magyarország katonai ordináriusa megtartotta a hálaadó szentmisét.

Koszoruzas_es_Szentmise_Matyas_templom_20230902_02 copy

Az ünnepség előtt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Bozó Tibor altábornagy, Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Berta Tibor dandártábornok megkoszorúzta a Mátyás-templom szomszédságában található XI. Ince pápa szobrát.

* * *

A Szent Liga XI. Ince pápa kezdeményezésére 1684. március 5-én jött létre. Célja az volt, hogy végleg kiűzze a törököket Európából. A hadműveletek részeként az összeurópai keresztény hadseregek két és fél hónapig tartó ostrom után 1686. szeptember 2-án, foglalták vissza Budát - Buda Eliberata - a 145 évig tartó oszmán megszállás alól.