Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra régi fényében tündököl a Kincsem Park

„Büszke magyar lovas nemzet vagyunk”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld, Kormány Gábor |  2023. szeptember 2. 22:56

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adta át a Kincsem Díjat a Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show elnevezésű rendezvényen a fővárosi Kincsem Parkban, szeptember 2-án, szombaton. A galopp versenynapon, amelyen számos katonai attasé is részt vett, nem csak a lovassportok, hanem a honvédség életébe is betekintést nyerhettek a vendégek.

KRMN2652

Társasági eseményre igyekvők töltötték meg a hazai lóversenysport elsőszámú fővárosi helyszínét, a Kincsem Parkot a szombati galopp versenynapon. A X. kerületi legendás, 1925-ben megnyitott, és a közelmúltban felújított versenypálya területén a Magyar Honvédség kitelepült harcjárművei fogadták a lóverseny-rajongókat: a haderő legmodernebb, közelmúltban beszerzett járművei közül valamennyit testközelből lehetett megtekinteni. Az alakulatok a Leopard 2A4 közepes harckocsival, a Gidrán páncélozott katonai járművel, a PzH 2000 önjáró löveggel és a Lynx gyalogsági harcjármű KF41 konfigurációjával képviseltették magukat.

Az első futam kezdetét követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is megtekintette a kitelepült harcjárműveket és felkereste a katonai toborzás sátrát, ahol meghallgatta a helyszíni toborzók beszámolóját.

KRMN1035

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt követően a Kincsem Park úgynevezett „HM teraszán” fogadta a tárca magasrangú vendégeit: a kormány tagjait, a külföldi államok katonai attaséit, hazánk számos nagykövetét, valamint a Magyar Honvédség vezetőit. Az eseményen kormánytagok, a hazánkba delegált katonai attasék és a Magyar Honvédség vezetői is részt vettek. A vendégek között tisztelhették dr. Böröndi Gábor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét, dr. Nagy István agrárminisztert és Habsburg Györgyöt, Magyarország Párizsba akkreditált nagykövetét, az utolsó osztrák-magyar uralkodó unokáját is.

A tavalyi év végén bejelentett visszavonulása előtt Magyarországon először és utoljára ült lóhátra a szombati versenynap abszolút sztárja, Frankie Dettori ötvenkét éves olasz zsoké, akinek hat lovaglása volt a kőbányai lóversenypályán. Minden idők egyik legjobb, napjaink legeredményesebbnek tartott versenyzője először a biztos befutók közé sorolt Silent Filmmel diadalmaskodott a 8 milliós díjazású, 1600 méteres Imperiál Díjban, amelyben a magyar versenylovas, Gönczi Rebeka által lovagolt nagy riválist, Scepticet előzte meg. Dettori két futammal később újra örülhetett: a nap legrangosabb galoppfutamának első helyezettjeként a Kincsem Díjat is bezsebelte Splendent nyergében. Mindkét állat James Hay és felesége lova; a lóversenysport legendás alakjaiként ismert tulajdonosok szintén tanúi voltak lovaik sikerének a szombati versenynapon.

8

A magyar lósport és lótenyésztés 19. századi csodakancájáról elnevezett Kincsem Díj trófeáját Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adta át az Egyesült Királyságban élő, az 1996-os ascoti derbin egy csapásra világsztárrá lett Dettorinak, akit II. Erzsébet néhai brit uralkodó 2001-ben ismert el a Brit Birodalom Rendjével. Dettori számára egyébként nem számítanak idegennek a magyar lovak, a 2015-ben elpusztult Overdose utolsó versenyén, 2011. november 13-án Rómában ő ült a pej mén nyergében.

A nemzetközi verseny egyik csúcseseményének számító Kincsem-futam érdekessége, hogy 1827 óta nem nyert angol telivér magyar futamon. „Büszke magyar lovas nemzet vagyunk” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy a nemzetközi ló- és agárverseny a múlt héten lezárult atlétikai világbajnokság után ismét bizonyította, hogy méltó otthona a sportoknak, a lovas sportrendezvény pedig visszahelyezte Magyarországot a sportág nemzetközi térképére. „Nagy sikere ez a magyaroknak, a Széchenyi Istvánhoz visszavezethető gyökerekkel rendelkező magyar lóversenysportnak, amely ezzel nagy lépést tett annak irányába, hogy ismét a nemzetközi világporondon szerepeljen” – részletezte a honvédelmi miniszter.

KRMN2222

A megmérettetést követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Szotyori Nagy Ádám, a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Korlátolt Felelősségű Társaság frissen megválasztott ügyvezető igazgatója az ünnepelt versenyző, Dettori társaságában helyezett el koszorút a Kincsem Park névadójának a főbejárat előtt álló szobránál.

A Magyar Honvédség nem csak látványos, sok érdeklődőt vonzó statikus és interaktív harcjármű-bemutatóval, illetve széleskörű tájékoztatással készült a rendezvényre: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály dinamikus látványelemekben gazdag huszárbemutatóval ejtette ámulatba a közönséget, a versenyek után elhangzott himnuszokat pedig az MH BHD 32. Testőrezred Budapest Helyőrség Zenekar szólaltatta meg. A kilátogatók mindezeken túl katonai helikopteráthúzást is megtekinthettek.

A háromnapos eseményen pénteken az agaraké volt a főszerep, vasárnap pedig az ügetőlovak lesznek a fókuszban. A hét utolsó napján a legrangosabb ügetőfutamokat, a Marschall József Emlékversenyt és a Hungária Díjat rendezik meg a Kincsem Parkban. Az agár- és lóverseny programokon kívül a közönség a 2023-as év vendégországának számító Olaszország tészta- és pizzaalapú konyhaművészetét is megismerheti a kőbányai helyszínen.

Kapcsolódó cikkek
dettori_1920x1080_FTS

Világsztár a Kincsem Parkban!

2023. augusztus 30. 12:40

KRMN1737

Büszke magyar lovas nemzet vagyunk

2023. szeptember 2. 20:02