Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világsztár a Kincsem Parkban!

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kertész László és Kormány Gábor archív felvételei, Kovács Gábor |  2023. augusztus 30. 12:40

Tudod már, hogy mit csinálsz szeptember első hétvégéjén? Ha nem, irány a Kincsem Park, ahol a Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show-n a Magyar Honvédség is képviselteti magát!

A szeptember 1-3-a között megtartott különleges eseményen a haderő legmodernebb, közelmúltban beszerzett harcjárművei közül szinte mindegyiket testközelből nézhetik meg az érdeklődők. Leopard 2A4 közepes harckocsi, Gidrán, PZH2000 önjáró löveget, vagy éppen a vadonatúj Lynx KF41 gyalogsági harcjármű: aki még nem látta őket, ne hagyja ki ezt a lehetőséget! Katonai részről további különlegesség lesz az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály bemutatója, a katonazene és a szintén ritkaságnak számító helikopteres áthúzás is.

S hogy a pályán mi történik majd? Szeptember 1-én, pénteken kora este a finom olasz ételek mellett az angol agarak lesznek a főszereplők. Szeptember 2-án, szombaton nemzetközi galopp futamok várják a közönséget és együtt emlékezhetünk a legendákra, a verhetetlen Kincsemre és tenyésztő tulajdonosára, a huszadik század legjobb magyar lovára, Imperiálra és trénerére, valamint a világ egyik leggyorsabb lovára, Overdose-ra.

DSC_5764

Eggi’s Chois, a 2022-es Kincsem Díj bajnoka


A fantasztikus lovak mellett, a nyeregben egy igazi világsztárt köszönthetünk. A lóversenysport Messije, Frankie Dettori, a világ legismertebb zsokéja hat futamban fog lovagolni a szombati napon, az alábbi időpontokban (zárójelben a Dettori által vezetett ló neve):

  • 14:00 Magyar Háromévesek Nagydíja (Merci Star)
  • 14:30 Szabó József „Pöri” Emlékverseny (Orhan)
  • 15:05 Overdose Díj – nemzetközi verseny (Carlos Ray)
  • 15:45 Imperiál Díj – nemzetközi verseny (Silent Film, a Hay család lova)
  • 16:25 Játékoskártya – Goodwood futam (Sand Strong)
  • 17:05 Kincsem Díj – nemzetközi verseny (Splendent, a Hay család lova)
dettori_1920x1080_FTS

Frankie Dettori Milánóban született, Dettori Gianfranco Dettori olasz bajnok zsoké fia. Tizennégy évesen először istállólegényként, később tanoncként és istállózsokéként dolgozott Luca Cumani udvarán, 1989-ben megnyerte a brit bajnok zsokétanonc címet. Az újonnan alapított Godolphin Racing 1994-ben, és a következő tizennyolc évben a legtöbb világméretű verseny győzelmét Godolphin királykék színeiben szerezte meg. Több mint 35 éves pályafutása során háromszor (1994-ben, 1995-ben és 2004-ben) a brit síkversenybajnok Jockey, és 287 csoport 1-es versenyének győztese volt, köztük 23 brit Classic Races. Legünnepeltebb eredménye az volt, hogy 1996. szeptember 28-án meglovagolta mind a hét győztest a British Festival of Racing Day-en, az Ascot Racecourse-on.

Frankie Dettori még visszavonulása évében is sorra állít fel új csúcsokat, ezúttal a York Ebor Fesztiválon, a Juddmonte International-ben. A hároméves és idősebb telivérek számára kiírt klasszikuson a másodfavorit Mostahdaf nyergében hatodik alkalommal győzött és behúzta 288. Group I-es sikerét, így a verseny történetének legeredményesebb zsokéjává vált, átadva a múltnak a legendás Lester Piggott rekordját.

Szeptember 3-án, vasárnap az ügetőlovak veszik át a stafétát, jönnek a legrangosabb ügetőfutamok, a Marschall József Emlékverseny és a Hungária Díj.

Az agár- és lóverseny programokon kívül a közönség az eseményen a hagyományokhoz híven egy vendégország – ezúttal Olaszország - kultúrájában is elmerülhet. Az olasz konyhaművészet az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon: a kiadós tésztaételektől az ikonikus pizzákig minden a legjobb alapanyagok harmóniájáról szól. A finomabbnál finomabb ételek mellett zenei programok, különböző előadások és piac is várja a vendégeket, mind olasz tematikában. Lázár Chef közreműködésével pedig megrendezik a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokságot, ahol Magyarország legfinomabb és legszebb pizzáit keresik.

Kincsem_plakát

A rendezvény első napján ingyenes a belépés, szombaton a belépő 3000 forintba, míg vasárnap 2000 forintba kerül. 14 év alatt a rendezvény minden napján díjmentes a belépés! Jegyek kaphatók elővételben a jegymester.hu oldalon, valamint szombaton és vasárnap a helyszínen.

huszár_nyitó
Kapcsolódó cikkek