Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos katonák a nyíregyházi huszártalálkozón

Szöveg: Fehértói Mihály tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2023. augusztus 30. 11:28

Honvédelmi Családi Napon vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái augusztus 26-án Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfalu területén.

IMG_6280

A XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó keretében második alkalommal megrendezett családi napon jelentős létszámmal vett részt a területvédelmi ezred három zászlóalja hivatásos, szerződéses és tartalékos állománya, valamint családtagjaik.

A Magyar Huszár Alapítvány és a Jósa András Múzeum szervezésében megtartott találkozó – a hagyományokhoz hűen – Nyíregyházán, az Országzászló téri lovas szobornál kezdődött Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és a területvédelmi ezred névadójának családtagjai részvételével. Ezen a helyszínen az 5. Területvédelmi Zászlóalj szerződéses és tartalékos katonái biztosították a díszelgési feladatokat Bartha Ádám hadnagy vezetésével.

IMG_6306

Délután a Sóstói Múzeumfaluban folytatódott a program, ahol a látogatók megtekinthették a Magyar Honvédség kiállított harcjárműveit, tűzoltási és rendőrkutyás bemutatókat, a bátrabbak pedig lovagolni vagy akár vívni is megtanulhattak.

Az eseményen a Hajdú-Bihar vármegyei 3. Területvédelmi Zászlóalj dalárdája is fellépett citera kísérettel, akiknek előadásában jól ismert katonadalok csendültek fel. Ezt követően a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei 10. Területvédelmi Zászlóalj zenei végzettséggel rendelkező önkéntes területvédelmi tartalékos katonái is színpadra álltak, akik fúvós előadásukkal szórakoztatták a látogatókat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei 5. Területvédelmi Zászlóalj honvédei délután – többek között – airsoft-lövészettel várták az érdeklődőket, majd a nap zárásaként egy dinamikus bemutatóval adtak számot felkészültségükről.

Kapcsolódó cikkek