Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A régi magyar vitézség a huszárban született újra!”

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. augusztus 26. 15:07

„A huszár több mint egy lovas katona. A huszár mi vagyunk. A nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter augusztus 26-án, szombaton, a XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó ünnepélyes megnyitóján.

A címben olvasható idézet, amely Szemere Bertalan tollából fakadt 1849-ben, méltán foglalja össze mindazt, amit a huszárságról gondolni, érezni érdemes. E gondolatvilágot élteti idén is XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó, ahol mintegy félszáz hagyományőrző hívta életre a huszárkultuszt a Magyar Huszár szobránál. Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta, hogy a magyar emberek életének, kultúrájának és az ezeréves magyar keresztény állam védelméhez békére, a békéhez pedig erőre van szükség.

„A mi feladatunk az, hogy ezt a katonai erőt felépítsük és garantáljuk az ország védelmét. Személyes ügynek tekintem ennek a folyamatnak a sikerét” – jelentette ki. Rámutatott arra, hogy a haza fegyveres védelmének ügyében régen nem látott társadalmi, politikai és költségvetési egyetértés és támogatás érezhető Magyarországon. Hozzátette, hogy a magyar költségvetés tartósan legalább 2 százalékot fordít a védelmi kiadásokra, aminek minimum 20 százalékát pedig fejlesztésre fordítják.

A tárcavezető a huszárságot éltető találkozón felelevenítette, hogy a magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak: a magyar huszárt, aki virtusáról Európa, sőt világszerte regéltek, gyönyörű magyar zsinóros huszáregyenruhájukat pedig sok helyen a mai napig is büszkén viselik. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: „a huszár több, mint egy lovas katona. A huszár mi vagyunk. A nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege. Kreatív, eszes, gyors, öntevékeny és bátor, büszke és magabiztos. Ezek olyan adottságok, amelyek nem pusztán katonai erények, hanem a nemzetek közötti versenyben is versenyképességünk alapját jelenti.”

20230826_KG_nyiregyhaza_huszartalalkozo_009

Szólt arról is, hogy néhány éve megalakult, idén pedig már huszárosztállyá szerveződött az az első modernkori lovasított alegység, akik büszkén viselik gróf Nádasdy Ferenc nevét és ezzel a legrégebbi – 1688-ban alapított - reguláris magyar ezred örökségét is. Megjegyezte, hogy ezzel azonban nem áll meg a huszárság újraéledése, hiszen a frissen felállított és továbbfejlesztett területvédelemnek is lesznek lovasított alakulatai, de, mint fogalmazott, a hivatásos haderő sem engedheti meg magának, hogy a legmagyarabb és talán legelitebb alakulat, ami ma hagyományosan erőszakos felderítést vagy nagy mobilitású különleges műveleteket hajt végre, ne jelenjen meg újra a Magyar Honvédség soraiban.

„Hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben” – szögezte le. Zárásul aláhúzta: „a magyar huszár újra él, és nagy jövő előtt áll.”

20230826_KG_nyiregyhaza_huszartalalkozo_005

A megnyitóünnepség – amelyen mások mellett jelen volt dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is – koszorúzással és a huszárok díszmenetével ért véget. A Honvédelmi Minisztérium tárcavezetője részt vett a huszártalálkozó részeként a Sóstói Múzeumfaluban szervezett honvédelmi családi napon is, amelyet elsősorban az egykori nyíregyházi és nyírteleki katonai szervezetek nyugállományú katonáinak és hozzátartozóinak rendeztek meg. Szalay-Bobrovniczky Kristóf itt örömének adott hangot, hogy az összetartó közösségek találkozóik útján egyre erősebbek lesznek és példát mutatnak a fiataloknak.

„A huszár. Hacsak hallom e nevet, lelkem emelkedik édes érzéssel. A huszár nevezet nemcsak hazánkban, de egész Európában, sőt egész világon egyértelmű a vitéz, a hős nevezettel. … A huszár egy gyönyörű virágszál, melly az elhúnyt magyar hősök sírjából kelt ki. … Oh huszár, huszár! te vagy a magyar szemefénye” – írta Szemere Bertalan 1849. február 17-én kelt lelkesítő röplapjában, hozzátéve, hogy míg egy huszár is él, bízik Magyarország szabadságában és a magyar nemzet tovább élésében. A néhai miniszterelnök és író minden bizonnyal ma örömmel telve járna-kelne Nyíregyházán, hiszen, amint jóslón meg is írta: a régi magyar vitézség – újra - a huszárban született újra.