Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A második váltás előőrse az olasz faluban

Szöveg: Kátai Róbert százados<br /> |  2010. február 10. 14:34

Az MH KFOR Kontingens 2. váltásának állományából a katonák első csoportja február 9-én este érkezett meg a „Villagio Italia” táborba, a koszovói Pecbe. A most kiutazott mintegy 140 főt egy hét múlva követi további 60 fő. Az így teljessé váló második váltás előreláthatólag február 23-án veszi át teljes egészében a feladatokat a kijelölt felelősségi körzetben.

A kiutazók Szolnokon, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljhoz érkeztek be kedden délelőtt, hogy közösen hajtsanak végre oszlopmenetet Budapestre, a Ferihegyi repülőtérre. A 4-es úton megtett 1,5 órás utazás során az időjárás egyértelművé tette, hogy a kontingens állományának feladatmegkezdését támogatja. A verőfényes napsütésből sejteni lehetett, hogy nem lesz csúszás a repülő tervezett indulásában. Így is lett. A tervezett időben, 17.30-kor a MALÉV Boing-737 800 NG típusú repülőgépe elrugaszkodott a budapesti betonról.

 

A gép 1,5 órás repülést követően landolt a Pristina-ban, ahol Kokics István alezredes, a Pritina-ban települő magyar katonák rangidőse, és az MH KFOR kontingens 1. váltás parancsnoka, Krakkai Csaba alezredes, valamint a Koszovóban most szolgálatot teljesítők kijelölt állománya várta az újonnan érkezőket.

Rövid eligazítást követően mindenki buszra szállt, hogy közúton tegye meg a hátralévő távolságot Pec-ig. A késő esti órákban történt érkezést követően mindenki elfoglalta ideiglenes szállását, hogy kipihenhesse az egész napos utazást.

Másnap korán reggel ismerkedtek az újonnan érkezettek az olasz konyha ízeivel a Mensa 1-ben. A reggeli után felsorakozott az állomány, hogy részt vegyen első koszovói zászlófelvonási ceremóniáján. Az olasz himnusz hangjaira felvont olasz zászlót sorban követte a magyar, a szlovén, a román és a török és a NATO lobogó.

A protokoll után Boczák Attila alezredes, a Multinational Battle Group-West (MNBG-W) logisztikai és személyügyi főnöke, nemzeti rangidős, valamint Krakkai Csaba alezredes, MH KFOR Kontingens 1. váltás parancsnoka köszöntötte és igazította el az újonnan érkezett állományt. A szabályok ismertetését követően Cseklán István őrnagy az MH KFOR kontingens 2. váltás parancsnoka szabott feladatot az állománynak és megkezdődött a munka dandárja átadónak és átvevőnek egyaránt.
Az elkövetkezendő két hétben egy dologra kell koncentrálnia az állománynak, az átadás-átvételre, amely magába foglalja a leltárt is. A feladatok átadása, az anyagi készletek pontos áttekintése után kezdheti meg a most érkezett második váltás a feladat végrehajtást.