Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megemlékezés napja Somogyban

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 12. 14:56

A Mártírok és Hősök Közalapítvány, valamint az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesülete szervezésében a kaposvári Keleti temető Szovjet Kegyeleti Parkjában – két volt szovjet katona újratemetése mellett – tisztelegtek a résztvevők a második világháború ötven millió áldozatának emléke előtt.

1595918453
Máté László nyugállományú alezredes emlékezett meg a második világháború katonai és civil áldozatairól, a halottak emlékének tiszteletben tartásáról. Beszédében emlékeztetett arra, hogy az ENSZ 2004-ben hozott határozatában javasolta a tagországoknak, hogy május 8. és 9. legyen a megemlékezés napja, amelyet a szovjet utódállamokban a győzelem napjaként ünnepelnek. „A II. világháborúban közel százhetvenezer szovjet katona veszítette életét a történelmi Magyarország különböző harcterein"- emlékeztetett Máté László.

Az esemény különlegességét az adta, hogy most történt meg annak a két volt szovjet katonának – ortodox szertartás szerinti – újratemetésre, akiknek földi maradványait a Somogy megyei Kiskorpádon találták meg a napokban. A különleges gondossággal karbantartott kegyeleti parkban immár 1189 egykori szovjet katona talált végső nyugalomra.

Az eseményen képviseltette magát az Oroszországi Föderáció és Belorusszia a nagykövetségeik képviseletében. A civil és társadalmi szervezetek mellett a katonai szervezetek vezetői, Bárdos Antal mérnök ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka és Fehér Gábor alezredes, az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Iroda vezetője helyezte el a emlékezés virágait a kegyeleti park központi emlékművénél. Május 9-én megemlékezésekre került sor a bárdudvarnoki, kiskorpádi és a nagybajomi szovjet emlékműveknél.

1595918453
Puskás Béla a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója – ebből az alkalomból – május 6-án, Budapesten vette át az Orosz Védelmi Minisztérium kitüntetését az orosz katonasírok és temetők gondozásáért. A nyugállományú alezredes hely-és katonatörténészként kiemelt figyelemmel kutatja és ápolja az egykor szembenálló felek sírjait, feldolgozza Somogy megye katonatörténetének eddig ismeretlen fejezeteit.

Somogyban a szárazföldi harcok 1944. december 1-e és 1945. április 1-e között voltak. A harcok első periódusában a szovjet csapatok és szövetségeseik elfoglalták a megye keleti részét, majd a front megmerevedett és három hónapon keresztül a Margit-vonal jelentette a határvonalat. 1945 márciusának első felében a német csapatok utolsó erőfeszítésként ellen offenzívával próbálkoztak, de a kezdeti sikereket követően a szovjet csapatok felőrölték a német erőket, majd április 1-ig elfoglalták Somogy megye teljes területét. A vármegye embervesztesége 14-15 ezer fő volt, a 310 községből 85 pusztult el, megsemmisült a mezőgazdaság és az ipar. A háború szörnyű öröksége maradt a frontvonalak mentén telepített aknamezők, melyek számtalan polgári és katonai áldozatot követeltek. A mentesítés nagy részét az 50-es években befejezték, ám jelenleg is végeznek mentesítő munkát ezeken a területeken. Kiemelkedő teljesítményükre emlékeztek a Somogy megyei Mesztegnyőn, ahol két évvel ezelőtt emlékművet is állítottak az aknamező áldozatainak emlékére. A Tűzszerészek Emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen Hajdu Gábor mérnök ezredes, az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka az alakulat által alapított „Sed honore"- díj polgári tagozatát adományozta Mesztegnyő község részére.

(Szöveg: Mészáros Károly százados, Fotó: Puskás Béla nyugállományú alezredes)