Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes találkozó Lőcsén

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 12. 15:17

A V4-ek védelmi miniszteri megbeszélését záró sajtótájékoztatón elhangzott: 2016-ra létrehozzák a V4 EU harccsoportot. Hende Csaba honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a javaslat felvetésétől kezdve támogatja ennek megalakulását.

1595918454

A május 12-i, lőcsei találkozó után tartott sajtótájékoztatón Lubomir Galko szlovák
védelmi miniszter bejelentette: megállapodás született abban, hogy
2016-ra létrehozzák a V4 EU harccsoportot.

Húsz évvel ezelőtt jött létre a Visegrádi Együttműködés. Magyarország, Csehország, Szlovákia (akkor még Csehszlovákia), Lengyelország közös célja elsősorban az volt, hogy csatlakozzon az euroatlanti intézményekhez. Ma mind a négy ország EU és NATO tagállam.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a találkozó után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a regionális együttműködésünkkel tovább kívánjuk erősíteni az euroatlanti közösség cselekvőképességét.

A V4 harccsoporttal kapcsolatban Hende Csaba hangsúlyozta: Magyarország a javaslat felvetésétől kezdve támogatja egy EU harccsoport V4-es keretben történő felállításának gondolatát. A magyar V4-es elnökség időszakának egyik kiemelt feladata volt a harccsoport létrehozásának vizsgálata, az arra vonatkozó „Megvalósíthatósági tanulmány" közös kidolgozása. A honvédelmi miniszter leszögezte: hazánk támogatja a harccsoport felállításához szükséges tervezői munka további folytatását.

Fotó: www.mod.gov.sk

(HM Sajtóiroda)