Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbantották a tűzszerészek a gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 12. 15:46

A helyszínen felrobbantották a tűzszerészek azt az aknavetőgránátot, amelyek május 12-én, csütörtökön, a délelőtti órákban talált egy merülésre készülő búvárcsoport a Margit-sziget budai oldalán, az Árpád-híd közelében.

Felrobbantották a Magyar Honvédség tűzszerészei a Margit-szigeten, a Dunában talált, szovjet gyártmányú, 82 milliméteres repesz-aknavetőgránátot. A második világháborús veszélyes szerkezet vélhetően a Duna alacsony vízállása miatt került a felszínre. A robbanószerkezetre egy, a közelben merülésre készülő búvárcsoport talált rá, akik azonnal értesítették rendőrséget. A tűzszerészeket a rendőrök riasztották.

„A helyszínre küldött tűzszerész járőr parancsnoka, Pásztor Norbert főtörzsőrmester megállapította: a gránát annyira rossz állapotban van, hogy nem szállítható, éppen ezért a helyszínen történő megsemmisítés mellett döntött" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Jansik Attila százados. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredes felderítő részlegének helyettes vezetője hozzátette: a robbantás idejére a Margit-szigeten kétszáz méter sugarú kört zártak le a tűzszerészek. A zárás az Árpád-híd forgalmát nem érintette.

A robbantást nem sokkal délután 3 óta után hajtották végre a tűzszerészek, a zárást pedig feloldották – mondta Jansik százados.