Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Századik születésnapján kapott elismerést az áldozatos munkáért

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. május 12. 16:28

Századik születésnapja alkalmából köszöntötték május 12-én, csütörtökön Palotás Mihály nyugállományú alezredest Budapesten. A honvédelmi miniszter nevében dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adott át emléktárgyat és oklevelet az ünnepeltnek.

1595918455
Palotás Mihály idén májusban ünnepli századik születésnapját. A kivételesen ritka és jeles évforduló alkalmából dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül emléktárgyat adományozott a nyugállományú alezredesnek. A színes viselettörténeti kisplasztikát dr. Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára adta át az ünnepeltnek Budapesten. „Szeretnénk megköszönni önnek azt az áldozatos munkát, amit a haza érdekében végzett az elmúlt század folyamán", mondta Palotás Mihálynak az államtitkár. „Katonai életútja ismeretében nem tudjuk kellőképpen kifejezni az önt megillető köszönetet és elismerést mindazért, amit a nemzet érdekében tett."

Simicskó István további szép éveket kívánt a nyugállományú alezredesnek. „Az elmúlt századot megélt, azt tisztességgel végigszolgáló emberek megérdemlik az utókor megbecsülését mind a család, mind a haza részéről", fogalmazott. „A Honvédelmi Minisztérium ezúton is szeretné kifejezni elismerését, valamint azt, hogy számítunk önre. Nem engedjük el a kezét, és a továbbiakban is szeretnénk mindenben segíteni önt, hiszen katona volt, és a hazát szolgálta. Nyugállományban is tagja tehát e testületnek, e családnak", nyújtotta át az elismerést a parlamenti államtitkár Palotás Mihálynak.

Simicskó István hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium kiemelt fontosságúnak tartja, hogy méltóképpen megbecsüljék a magas kort megért katonákat, hiszen tapasztalataikból, bölcsességükből az egész Magyar Honvédség erőt meríthet. A Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Benkő Tibor vezérezredes nevében Bozó Tibor ezredes, a HM Személyzeti Csoportfőnökségének főnöke köszöntötte Palotás Mihályt.

A nyugállományú alezredes katonai pályafutása 1932-ben vette kezdetét, 1939. augusztus 20-án vették hivatásos állományba hadnagyi rendfokozattal. 1943-ban főhadnaggyá léptették elő. Két évvel később hadifogságba esett, majd Valgán raboskodott. A rabságból 1947 októberében térhetett haza Magyarországra. Rendfokozatát ezt követően is meghagyták, de mivel korábban leventeparancsnokként is szolgált, az új hadseregben már nem kapott beosztást. A katonai rehabilitáció keretében 1992-ben – tekintettel hadifogságára és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségében végzett tevékenységére – őrnaggyá léptették elő, és részleges nyugállományú jogosultságokat is kapott. 1999-ben, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztálya útján érkezett kérelemre léptették elő alezredessé. 2009-ben az aranykor kitüntetés arany fokozatában részesült.

 
1595918455
 
1595918456

 
 Fotók: Galovtsik Gábor