Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországot a Szent Korona szimbolizálta Norfolkban

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 12. 16:49

Ebben az esztendőben is nagy sikere volt nemzeti jelképünknek a norfolki NATO Fesztiválon. A magyar katonai közösség az esemény minden programjában képviselte hazánkat. Április 26-án a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságán (ACT) – huszonnyolc tagország zászlajának felvonásával – kezdődött meg a NATO Fesztivál tavaszi rendezvénysorozata.

Kiemelkedő esemény volt a „Virginia International Tattoo", a katonai zenekarok zenés színházi előadása, amely az Egyesült Államokban a legnagyobb ilyen típusú esemény, hiszen minden évben több ezer látogatót vonz. Az idén közel ezer részvevőt felvonultató előadásnak a kanadai és ausztrál haderők skótdudás zenekarai, a Német Hegyivadászok Zenekara, Nagy Britannia Gurka Dandárjának Zenekara, valamint az ACT Többnemzeti Díszelgő Részlege volt a főszereplője. Az utóbbi tagjaként két magyar tiszt is részt vett az eseményen.

A rendezvénysorozatot a nemzetek felvonulása és ünnepe zárta Norfolk belvárosában. Ezen minden NATO-nemzet egy-egy – az országra jellemző – életképpel, vagy egy jellegzetes épületmodellt bemutató „float"-tal vett részt. Magyarországot a Szent Korona szimbolizálta.

A legnagyobb sikere az országok kultúráját és hagyományait bemutató kiállításnak volt, amelyet sátrakban rendeztek be. Népszerűek voltak a nemzeti színű ajándéktárgyak, sokan érdeklődtek Magyarország látványosságait és a jellegzetes magyar termékeket bemutató kiadványok iránt.

 
 

 
 (Szöveg és fotó: Solymárné Szécs Andrea mérnök ezredes)