Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megváltozott biztonsági környezet számos kihívást tartogat a védelmi szektor számára

NATO Innovációs Hét Budapesten

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív felvételek |  2023. szeptember 18. 13:21

NATO Innovációs Hét: az Észak-Atlanti Szövetség innovációs ökoszisztémájának csúcsszervei Budapesten üléseznek szeptember 18-22. között.

drón_1

Magyarország NATO iránti elkötelezettségét tükrözi, hogy alapító tagjai vagyunk mind a NATO Innovációs Alapnak (NIF), mind a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmusnak (DIANA) – jelentette ki dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos. A dandártábornok – aki egyben a NATO DIANA elnökhelyettese – hozzátette: Magyarország aktív szerepvállalásának eredményeképpen mindkét szervezet Budapestet választotta soron következő ülésének helyszínéül szeptember 18-22. között.

Az ülések margóján a Honvédelmi Minisztérium és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) közös szervezésében megrendezésre kerül a NATO Innovációs Hét, melynek fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok szerint a megváltozott biztonsági környezet számos kihívást tartogat a védelmi szektor számára. Többek között a csúcstechnológia már nem kizárólag a nagyvállalatok és a haderő laboratóriumaiban készül, hanem a civil szektorban, a vállalati és akadémiai keretek között zajló fejlesztések eredményeként jön létre – tette hozzá.

Porkoláb_

A dandártábornok elmondta: hazánkban a VIKI feladata a kettős hasznosítású technológiák feltérképezése, a hazai innovációs ökoszisztéma rendszer (vállalatok, kutatóintézetek) és a Honvédelmi Minisztérium összekapcsolása. Emellett viszont kritikus a nemzetközi beágyazódás is. Ezért kell csatlakoznunk olyan kezdeményezésekhez, mint a NATO NIF, ami egy egymilliárd eurós kockázati tőkebefektetéseket kezelő alap, valamint a NATO DIANA, ami egy közel száz nemzeti innovációs tesztközpontot tömörítő hálózat.

A Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa szerint a két szervezet közös célja a kis- és közepes vállalkozások felkarolása, a civil szektorban fejlesztett csúcstechnológiák minél gyorsabb adaptálása, ezáltal a védelmi innováció felgyorsítása, ami hozzájárul az állampolgárok biztonságának garantálásához és egy erős haderő felépítéséhez.

Az Innovációs Hét keretében a hivatalos üléseken túl bemutatásra kerül a magyar innovációs ökoszisztéma a NATO tagállamok számára. Emellett a szervezet felsővezetőivel a szélesebb közönség is találkozhat, ugyanis a Brain Bar jövőfesztiválon „COLLECTIVE (IN)SECURITY – Can NATO survive in a world falling apart?” témában részleteket is megosztanak a DIANA stratégiájáról és a napokon belül kihirdetésre kerülő innovációs kihívások eredményeiről.

drón1