Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A menekültválság minden Ukrajnával szomszédos országot kihívások elé állít

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. március 28. 16:53

Udvariassági látogatáson fogadta Oleg Tulea-t, Moldova budapesti nagykövetét dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter március 28-án hivatalában. A látogatás célja első sorban az orosz-ukrán háború miatt kialakult menekültválság kezelése és a két ország katonai együttműködése volt.

LALA1599

A találkozón a régió aktuális biztonsági helyzetét tekintve a honvédelmi miniszter és a moldovai nagykövet egyetértettek abban, hogy Ukrajna minden szomszédos országában komoly aggodalmat kelt az orosz támadás. Moldovára és Magyarországra egyaránt nagy felelősség hárul a kihívások kezelésében, rövidtávon mind a két ország a menekültválság súlyosbodására számít.

Benkő Tibor rámutatott, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója folyik, melyben a Magyar Honvédségnek fontos szerepe van. Nem szeretnénk, hogy Kárpátalja hadszíntérré váljon, ezért továbbra is kiállunk amellett, hogy hazánk nem szállít élet kioltására alkalmas katonai eszközöket Ukrajnának, és igény szerint folytatjuk a sebesült ukrán katonák hazai gyógykezelését és rehabilitációját – mondta a miniszter, hozzátéve: a legfontosabb cél a béke mihamarabbi elérése.

Moldova deklaráltan semleges ország, illetve energiabiztonsága 100 százalékban függ az orosz olaj és gázszállításoktól, így az európai szankciós politikát nem támogatja. Magyarország Európai Uniós és NATO tagként a szankciós politikát támogatja ugyan, azonban kitettsége miatt ellene van az energiaszektort érintő szankciók bevezetésének.

LALA1577

Oleg Tulea kérte Magyarország támogatását, hogy az Európai Unió keretei között támogassa Moldova logisztikai, kibervédelmi kapacitásbővítő projektekben való részvételét. Emellett jelezte, látják az Európai Uniós országok, köztük Magyarország támogatását a menekültek fogadásának, elhelyezésének, szállásolásának és étkeztetésének megszervezése kapcsán, illetve tapasztalta, hogy hazánk hamar tudott reagálni a kihívásokra. A kormány, a Magyar Honvédség, a segélyszervezetek, az egyházak és a lakosság összefogásának köszönhetően humanitárius segítségnyújtó pontokon kapnak támogatást az Ukrajnából érkezők.

Oleg Tulea nagykövet kiemelte, hogy lakosságarányosan Moldovát érinti a legnagyobb mértékben az Ukrajnából érkező menekültáradat. A nagykövet utalt arra, hogy a háború kezdete óta csaknem 400 ezer ukrán menekült érkezett Moldovába, akiknek egynegyede jelenleg is az országhatáraikon belül tartózkodik. Az országban maradt 100 000 fő majdnem fele gyermek.

„Mélyen együtt érzünk Moldovával az ukrán menekültválság ügyében, mivel a Moldovai Köztársaságra is komoly felelősség és teher hárul ebben a rendkívüli helyzetben” – mondta a honvédelmi miniszter a találkozón.

A Moldova és Magyarország közötti 30 éves katonadiplomáciai kapcsolat további megerősítésében mindkét fél egyetértett. A felek kifejezték egyetértésüket, hogy a katonai emlékezet és hadisírgondozás területén a már meglévő kétoldalú együttműködés fejlesztésére mindkét fél nyitott, és folytatni fogják az egyeztetéseket.