Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A mi feladatunk, hogy meglegyen az ember a vasra!”

Szöveg: Krizbai Diána hadnagy | Fotó: Szőllősi Gergely főhadnagy és archív |  2024. január 4. 8:00

Mintegy négyezer újonnan jelentkező létesített jogviszonyt a Magyar Honvédséggel a tavalyi évben. A 2023 elején elindított országos toborzókampány kiemelkedő eredményeket produkált: megnőtt az érdeklődés a különböző szolgálati formák iránt a toborzóirodákban és az iranyasereg.hu oldalon is. A tavalyi év feladatairól, a toborzás újításairól és a 2024-es felkészülésről Durgó Tamás alezredessel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokával beszélgettünk.

Toborzás_01

Mi jellemezte a tavalyi évben a toborzást?

A honvédelmi miniszter év elején elindított egy egész évre szóló, országos toborzókampányt, ezzel magasabb fordulatszámra kapcsolt a toborzás. Megjelentünk számos platformon, online, nyomtatott sajtóban, tévében, moziban, rádióban, közterületi hirdetéseken, illetve a honvédelmi nevelés és a pályára irányítás jegyében iskolai előadásokon is találkozhattak az állampolgárok a Magyar Honvédség szakembereivel. A honvédség által szervezett rendezvényekhez is új megközelítéssel fordultunk annak érdekében, hogy minél informatívabb legyen, de élményeket is adjon, gondoljunk csak az említett kampány indító rendezvényére a Bálna Honvédelmi Központban.

A toborzóirodák forgalma érezhetően megnőtt. Az iranyasereg.hu oldalt mintegy 500 ezerszer keresték fel és több mint 16 ezren töltöttek ki jelentkezési űrlapot. Ezekkel összefüggésben több mint 42 ezer hívást bonyolított le a toborzó szakállomány. Ennek eredményeképpen december közepéig már több mint négyezer embert adott át a toborzórendszer a Magyar Honvédség számára. Ebben a számban minden szolgálatvállalási jogviszony forma benne van: a tartalékos, a szerződéses, a hivatásos, az altiszt- és a tisztképzés.

Ez a mintegy négyezres szám hogy áll össze? Milyen szolgálati formákra jelentkeztek és vonultak be?

Toborzás_02_jav

A legintenzívebbnek az augusztus elejétől szeptember közepéig tartó időszakot nevezném, amikor mintegy ezerötszázan csatlakoztak a Magyar Honvédséghez. Itt volt az a bizonyos két nap is, szeptember 11. és 12., amikor több mint 500 újonc lépett a Magyar Honvédség kötelékébe, köztük a Lynx harcjárművekkel felszerelt zászlóaljhoz. 2023-ban speciális toborzási feladatot jelentett a honvédelmi miniszter által augusztusban meghirdetett „Embert a vasra!” kampány, melyben a kiemelt feladathoz kiemelt, bruttó 737 ezer forintos kezdőilletmény járt. Ennek sikere a várakozásokat is felülmúlta, a nagy népszerűségre tekintettel két bevonulást is kellett szervezni.

A pilot jelleggel indított programra felkészülten hétvégi ügyeleti toborzó ügyfélszolgálatot is üzemeltettünk, ezzel egyidőben ugyancsak jelentősen több feladata volt az „Irány a sereg!” online felületet kezelő kollégáknak is.

A decembert leszámítva minden hónapban volt bevonulás az egységes alapkiképzésre a tartalékos vagy szerződéses szolgálatra jelentkezők számára. Köztük voltak azok is, akik a tavalyi évben megalakult kaposvári lövészzászlóaljba jelentkeztek. Volt még továbbá két bevonulás a tavaly előtt elindított, ÖKSZ-programként ismert Önkéntes Katonai Szolgálatra, valamint egy az Altiszti Akadémiára, az Acélkocka képzésre. Szintén a toborzási sikerek közé tartozik az is, hogy 2023-ban több mint 200 fiatalt vettek fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudomány és Honvédtisztképző Karának katonai szakjaira.

Toborzás_03

Miért fontosak a különböző rendezvények, hogyan segítik a katonai pálya népszerűsítését?

Külön kell számba venni a toborzók által szervezett rendezvényeket és a társadalmi civil rendezvényeket.

A toborzórendezvények kiemelten fontosak, hiszen ott a civil állampolgárok, elsősorban a fiatalok személyesen találkozhatnak a katonákkal. Az ilyen kitelepüléseken többségében más alakulatokkal közösen veszünk részt. Toborzóink elmondják a felvételi eljárás részletes folyamatát, míg például a különleges műveleti katonák, a harckocsizók, vagy a tüzérek azt is elmesélik, milyen élmény vezetni a világ legmodernebb technikái közé tartozó PzH 2000-es önjáró löveget, vagy akár a Leopard harckocsit, milyen misszióban szolgálni és milyen a katonalét.

Kiemelt feladatnak tartjuk a különböző középiskolai és a felsőoktatási intézményekben való megjelenést. Toborzóink az év során országszerte nagy számban tartanak a katonai pályára irányító és pályaorientációs előadásokat, de ott vagyunk a különböző iskolai rendezvényeken, például diáknapokon, családi napokon, nyílt napokon, hiszen ilyenkor legtöbbször játékos/könnyedebb formában mutathatjuk be a Magyar Honvédséget.

A társadalmi és civil rendezvényekre is nagy szükség van, hiszen ezek segítenek ápolni, erősíteni a kapcsolatot mindazon szervezetekkel, intézményekkel, emberekkel, akikkel a mindennapok során együttműködünk, idetartoznak – többek között – például a vármegyei védelmi bizottságok, a kormányhivatalok foglalkoztatási szolgálatai, helyi polgármesterek, oktatási intézmények és nevelőotthonok.

toborzás_04

Hogyan értékelné a tavalyi évet a toborzás területén? Miben volt más az előző évekhez képest?

Az év elején meghirdetett kampány nyomán a toborzás a fókuszba került. Erre felkészülve a toborzószakállomány kompetenciáit fejlesztettük és – ahogy a korábbi években – tavaly is számos felkészítésen, tréningen vettek részt a kollégáink, amelyeket követően különböző szempontokból többször is felmértük őket, és minden alkalommal nagyon jó eredménnyel végzett az állomány.

A toborzásba jóval nagyobb számban vontuk be nem csak az aktív, hanem a tartalékos katonákat is, valamint a műveleti katonai alakulatokat.

Fokoztuk a médiában való megjelenésünket, az online térben, kiemelten a közösségi médiában való aktivitásunkat. A tavaly előtt elindított „Katonai toborzás” című Instagram-oldalunk követőtábora folyamatosan növekszik. Itt kollégáim a közösségi média jellegétől ugyan kicsit eltérő, de mélyebb és közérthető posztokat tesznek közzé a különböző szolgálatvállalási és képzési lehetőségekről, egyes beosztásokról, modern haditechnikai eszközökről, ezzel is nagyobb betekintést nyújtva a Magyar Honvédség életébe.

Kidolgoztunk egy új eljárásrendet, amely segíti a nagyobb létszámú bevonultatást is. Ezt sikeresen teszteltük Hódmezővásárhelyen, amikor a gránátos zászlóaljhoz vonultak be a jelentkezők, ugyanezzel a módszerrel tervezzük februárban a leendő tatai tüzérek bevonultatását is.

toborzás_05

Ha értékelni kell a tavalyi évet, a mintegy négyezres újonc létszámot nagy eredménynek tekintem. Az állomány rengeteget tett ennek érdekében: volt, hogy egyszerre több kampány is folyt, újabb és újabb feladatok érkeztek, mint például a hódmezővásárhelyi-, vagy a kaposvári lövészzászlóalj feltöltése. Kollégáink rengetegszer hétvégén is, hajnaltól estig toboroztak a különböző rendezvényeken, vagy láttak el ügyfélszolgálati feladatokat. Az újonc létszám azt bizonyítja, hogy kiválóan helytálltak.

Idén mire lehet számítani a toborzás területén? Jelenleg mi a kiemelt feladat?

Most is éppen nyakig benne vagyunk egy új programban, ugyanis az „Embert a vasra!” kampány folytatódik. Most egy másik modern haditechnikai eszköz, a PzH 2000-es önjáró löveget kezelő tatai tüzérek közé tervezünk bevonultatni többszáz embert február közepén.

Egyébként a toborzórendszer számára a szakmai elöljáró szerv minden évben meghatároz egy priorizációt, hogy mely alakulatok, beosztások feltöltését kell kiemelten kezelni. Ez minden év elején szokott összeállni és ennek mentén fokozzuk a munkaerőpiacon, különböző intézményekben, rendezvényeken történő megjelenésünket. Azt már most tudjuk, hogy idén is kiemelt helyen fog szerepelni a tartalékosok és az új haditechnikai eszközökre történő toborzás. Mindenki láthatja a híradásokban, hogy tavaly is folyamatosan érkeztek a modern haditechnikai eszközök a Magyar Honvédséghez és ez a következő években is folytatódni fog. A mi feladatunk, hogy meglegyen az ember a vasra!

toborzás_06

Kiemelném még azt is, hogy már jelenleg is dolgozunk az online jelentkezési rendszerünk bővítésén és nagy volumenű fejlesztésén, hogy ezen a téren is még inkább megfeleljünk a XXI. századi követelményeknek.

A végére a legfontosabb kérdés: hol lehet felkeresni a toborzókat, jelentkezni a Magyar Honvédség kötelékébe?

Aki bármelyik képzési, vagy szolgálatvállalási forma iránt érdeklődik, személyesen vagy online is felveheti a kapcsolatot a toborzókkal. A hét minden munkanapján fel lehet keresni bármelyik toborzóirodát az országban. A vármegyeszékhelyek mellett állandó toborzó pontjaink vannak Sátoraljaújhelyen, Tatán, Nagykanizsán, Keszthelyen, és Kiskunhalason is tervben van. Megtalálhatnak minket továbbá időszakosan üzemelő toborzópontokon is, a nagyobb egyetemeken. Az irodák elérhetősége megtalálható az iranyasereg.hu oldalon, ahol bármikor ki lehet tölteni egy regisztrációs űrlapot és kollégáim rövid időn belül felveszik a kapcsolatot az érdeklődővel. Mi tehát továbbra is készen állunk arra, hogy a lehető legtöbb embernek segítsünk beilleszkedni a Magyar Honvédség nagy közösségébe!

toborzás_07
Címkéktoborzás