Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A misszió végén…

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta alezredes |  2012. február 23. 9:30

Február 16-án, csütörtökön este a búcsú hangulata uralta a pristinai Slim Lines tábort: a csomagolás, készülődés lázában égtek a magyarok, hiszen az MH KFOR Kontingens ötödik váltásának második csoportja külszolgálatát befejezve másnap indult útnak haza, Magyarországra.

Aznap este a KFOR Tartalék Harcászati Zászlóaljának (KFOR TACRES BATTALION) parancsnoka, Paulo Marques alezredes vacsorán köszönt el a Tajti Miklós alezredes által vezetett ötödik váltás katonáitól. A portugál alezredes megköszönte a magyar békefenntartók műveleti területen végzett munkáját. Hozzátette: örül, hogy együtt dolgozhatott a magyarokkal, s azt is jól tudja, hogy az elmúlt fél évben nagyon jó barátság alakult ki a két nemzet katonái között. Beszéde végén a parancsnok a hazatérőknek jó utat kívánt, a még február végéig maradóknak pedig kitartást a hátralevő napok munkájához.

A február 17-i, pénteki ebéd után Tajti alezredes megtartotta az utolsó kontingenssorakozót, elköszönt az állománytól, majd útnak indult a menetoszlop: a buszból kitekintők a reptérre menet még egy utolsó pillantást vetettek a Slim Lines táborra, amely az életük elmúlt hat hónapja alatt megannyi jelentős esemény és feladat színtere volt.

Szinte éppen csak felszállt a Budapestre tartó repülőgép a pristinai betonról, máris landolt az a légi jármű, amely a hatodik váltás parancsnokát és a kiutazók első csoportját hozta a műveleti területre. Az új kontingensparancsnok, Polyák András alezredes Debrecenből, az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól érkezett a balkáni egyesített hadszíntérre, hogy február 26-án átvegye a stafétabotot elődjétől.

A gondos előkészítés eredményeként azonnal megkezdődött az újonnan érkezők részére a körletek kiosztása, a műveleti területen használatos okmányok kiadása, valamint a kiscsoportos munka- és balesetvédelmi, illetve a tábori élet rendjéről szóló tájékoztatás.

„Szombaton és vasárnap sem tartottak pihenőt a katonáink, hiszen nemcsak a feladatokat kell átadni a következő váltásnak, hanem az összes, a kontingens működésével kapcsolatos technikai és logisztikai anyagot, nyilvántartást is. Nagy kihívást jelent ez az időszak a kontingens életében, mert mindez a napi feladatok ellátása mellett zajlik. Büszke vagyok az állományra, mert minden a tervek szerint történik" – mondta Tajti Miklós alezredes.

 Fotó: A szerző felvételei