Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ezek a képek beszélnek”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2012. február 23. 10:36

„Afgán életképek” címmel nyílt meg Füsi Csaba zászlós első önálló fotókiállítása február 20-án, hétfőn a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban. Katona, mentős, fotós – a három hivatás egyszerre jellemzi az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáját, aki afganisztáni külszolgálata alatt készített fotóit tárta most a nagyközönség elé.

Füsi Csaba zászlós az ezred egészségügyi központjában szolgál, mellette havi 60 órában dolgozik az Országos Mentőszolgálat győri mentőállomásán mentő-szakápolóként, és négy éve a Győri Fotóklub Egyesület tagja. 2010 novemberétől  2011 júniusáig a magyar−amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport tagjaként (OMLT 5. váltás) Észak-Afganisztánban teljesített szolgálatot egészségügyi katonaként. A misszió során sokat utazott katonai járművekben Baghlan tartományban, s legtöbbször csak a vastag páncélüvegen keresztül volt lehetősége az afgán környezet megörökítésére.

1595931948
A tárlat megnyitóján, a Petőfi Sándor Művelődési Ház kamaratermében nagy számban jelentek meg az érdeklődök. A fotókiállítást Kovács Ferenc mérnök ezredes, a győri alakulat parancsnoka nyitotta meg, aki katonai szemmel közelített az eseményhez. Bevezetőjében röviden szót ejtett a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáról, a katonák emberfeletti teljesítményéről. Kiemelte: Füsi Csaba egy olyan csoport tagjaként szolgált, amelynek feladata az afgán katonák műveleti felkészítése, kiképzése, mentorálása volt.

„A zászlós úr szenvedélyes fotósként, vállán a 30 kilós felszerelésével, a páncélozott jármű nem túl kényelmes ülésén – amikor tehette – elővette fényképezőgépét, melynek eredményeként elhozta nekünk egy távoli ország mindennapjait, megmutatva a hosszú háborús évek alatt meggyötört arcokat, melyekről csak elképzelni tudjuk az átélt szenvedéseket" – hangsúlyozta Kovács ezredes.

Smuck László, a Győri Fotóklub Egyesület alelnöke Füsi Csaba fotósmúltját elevenítette fel elsőként, majd rátért a kiállított fotókra. „Ezek a képek beszélnek: elmesélik, mit látott ő, és mit mond el vele nekünk. Pillanatokat kapott el és hozott nekünk Csaba. Ezek a fotók nagyon jól visszahozzák ezt a sivár, kietlen vidéket, a technika mai eszközeivel keveredett elmaradottság egyfajta fura, kettős világát… Örülök annak, hogy a katona mellett Csaba másik oldala, a fotós is jelen volt Afganisztánban, és az ő szemével látott különleges világot hozta el nekünk"  – mondta.

1595931948
Ahogy a kiállított képekből is látszik, Füsi Csaba a bemutatott tájak mellett szívesen fotózta az embereket, az arcokat, hiszen ahogy elmondta, a portrékon keresztül a tükröződő érzelmeket, az arcokra kirajzolódó lelket mutathatja be a kiállításán.

Az ünnepélyes megnyitót követően a több mint száz vendég afgán zenékkel kísért vetítés során további, a kiállításon nem szereplő fotókat tekinthetett meg. Ez a színes kavalkád még teljesebbé tette azt az izgalmas, ugyanakkor európai szemnek furcsa világot, amellyel a győri katona-fotós a hét hónap alatt találkozott.

A kiállításmegnyitó időpontjának apropóját az is adta, hogy Füsi Csaba a napokban ünnepli 50. születésnapját. Elmondta: fantasztikus volt ennyi embert, rég nem látott barátot, jelenlegi és volt kollégát, valamint számos ismeretlen arcot látni, akik megtisztelték azzal, hogy eljöttek a megnyitóra.

A Harmónia Művészeti Központ által szervezett fotókiállítás  március 14-ig, hétfőtől péntekig 8−20 óra között látható. Füsi Csaba néhány, a kiállításon szereplő fotója a www.raketaezred.hu honlap képgalériájában is megtekinthető.