Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múlt a jövőbe tekint

Szöveg: Juhász László szds. |  2010. október 22. 15:59

A Ceglédi Honvéd Dózsa György Nyugdíjas Klub tagjai Kis Mihály nyugállományú ezredes vezetésével csapatlátogatáson vettek részt október 20-án Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. A nyugállományú katonákat szívesen elkísérték a házastársaik, és egy lelkes ifjúsági csoport is.

A nyugdíjas klub együttműködési szerződés alapján segítséget ad a honvédelmi ismeretekben a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium diákjainak, akik most is örömmel tartottak a nagy elődökkel, hogy megtekinthessenek egy műszaki alakulatot.

A vendégeket Nyers József mérnök ezredes,

1595909114
az ezred parancsnoka fogadta, majd tájékoztatta őket az alakulat feladatáról, felépítéséről, technikai eszközeiről. Az idős katonák nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, hiszen sokan közülük műszaki alakulatnál szolgáltak. Kállai Ernő százados, a víztisztító század parancsnoka megismertette őket a mai kor színvonalán is kimagasló képességekkel bíró víztisztító berendezésekkel, az általa vezetett alegység feladatával.

A tiszai vízi gyakorlótér eső áztatta sáros talaja sem vette el a vendégek kedvét a hídépítő század kiképzésének megtekintésétől. A 80 tonnás komp megépítése, majd BTR-ek forgalmazása a folyó túlsó partjára nagyon lekötötte a figyelmüket. Akik Ercsiben szolgáltak, és hasonló feladatokat látták el az akkori alakulatuknál, lelkesen kommentálták a látottakat a többieknek: „ezt mi is így csináltuk a Dunán…"

A családtagok és a „jövő katonái"

1595909114
büszkén hallgatták a nagy elődöket, és figyelték a katonák gyakorlott tevékenységét. A kor nem számít. A múlt és a jelen, az idős és fiatal katona ebben a pillanatban összeforrt, és jól tükrözte a műszaki szakma szeretetét és összetartozását.

Az élmények felidézésében nagy szerepet játszott az ezred csapatmúzeumának megtekintése. A régi fotók, fegyverek, eszközök látványa felelevenítette a katonakoruk minden élményét. A lelkes tömegben feltűnt egy a képeket figyelmesebben szemlélő úr. Bimbó János nyugállományú ezredes, szívből jövő szavakkal ecsetelte – ez neki nem csak egy múzeum, ez neki egy élet. Elmondta, a pályáját honvédként kezdte, és végighaladva a ranglétrán ezredesként vonult nyugállományba. A sok év alatt megszerzett tapasztalat felkeltette érdeklődését, és hadtörténészként folytat kutatásokat az első, és főleg a második világháborús időszakból, melyhez itt nagyon sok érdekes anyagot látott.

1595909114
Ő nem csak a képet látja – mondta – hanem tudja az mit jelent.

A vendégek ezt követően megtekintették az alakulat búvárbázisát, ahol a különleges felszerelésekkel, búváreszközökkel ismerkedhettek meg. Majd láthatták a búvárkiképzés főbb folyamatait a kezdő lépésektől, a szakmai feladatok bemutatásáig.
Egy kellemes ebéd, egy kis kötetlen beszélgetés után a laktanyai környezettől meghatódottan búcsúztak a vendégek. Vezetőjük Kis Mihály nyugállományú ezredes hangsúlyozta – a katonai pályája alatt sok fele megfordult, de ilyennel még tényleg nem találkozott, amit itt látott. A katonák gyakorlottak, és egy csodás múzeumban méltóképpen emléket állítottak az előttük álló nemzedéknek. Büszkék lehetnek a műszaki névre. Ezt őrizzétek, és adjátok tovább a jövő nemzedékének – mondta.

Fotó: a szerző felvételei